slike pesnika

Драгутин Тадијановић



Биографија

dragutin tadijanovic pesme biografija poezija stihovi
Драгутин Тадијановић рођен је у Растушју, код Славонског Брода 4. новембра 1905. године у сиромашној и бројној породици. Основну школу је полазио у Подвињу, суседном селу. Мир раних ђачких дана пореметио је Први светски рат који је убрзо одвукао његовог оца на фронт. У тим годинама, као десетогодишњи дечак, први пут се сусрео са градом.

Гимназију је похађао у Славонском Броду, а универзитетске је студије започео 1925. године на Господарско-шумарском факултету у Загребу, а 1929. године прешао је на Филозофски факултет на којем је дипломирао. 
dragutin tadijanovic pesnik

У последњим годинама студија живео је у ђачком дому у Руњаниновој улици и радио као коректор Народних новина. После Другог светског рата Тадијановић је био уредник најпре у Накладном заводу Хрватске, а затим у издавачком предузећу Зорадо 1958. године У пролеће 1953. изабран је за дописног, а 1965. године за редовног члана ЈАЗУ. У јесен 1953. постао је директор Академијина института за књижевност. 

Његова најзначајнија дела су књиге песама Лирика, Сунце над ораницама, Пепео срца, Дани дјетињства, Туга земље, Пјесме, Интимна изложба цртежа из Раба, и сабране песме Благдан Жетве, Сребрне свирале и Прстен

Драгутин Тадијановић је умро 27. јуна 2007. године у Загребу.


Добро дошли на Поезију суштине, сајт за књижевност, а пре свега поезију. На овом сајту можете читати најлепшу поезију добро познатих песника, али и оних за које до сада, можда, нисте знали.

Најновије на Поезији суштине

poezija sustine na fejsbuku

Најлепша љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена. Много добрих и познатих великих песника. Прелепа српска љубавна поезија

Српска родољубива поезија

Најлепша и најбоља српска родољубива поезија. Родољубива поезија великих познатих песника.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштине Поезија суштине | Сва права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива сајтаАрхива сајта