slike pesnika

Драгомир Брајковић



Биографија

dragomir brajkovic poezija pesme biografija stihovi
Драгомир Брајковић рођен је 10. децембра 1947. године у селу Писана Јела, код Бијелог Поља. Био је српски песник. За књигу Крвава свадба у Брзави добио је књижевне награде: "Милан Ракић", "Исидора Секулић", “Ристо Ратковић” и "Тринаестојулску"; за књигу Ватра у рукама додељена му је "Октобарска награда града Београда" за 1991. годину, а за књигу Слово о постању (изабране и нове песме) додељене су му награде: Град писаца Херцег Нови, "Свети Сава" и "Вито Николић".

Брајковић је добитник награде "Златни грумен" на Борским сусретима књижевника Балкана 1989. године, "Вукове награде" за 1991. годину и "Печат вароши сремскокарловачке".

dragomir brajkovic pesnik
 
Приредио је и две антологије наше савремене поезије за децу: Све што расте (1984) и Важна питања (1988), а са Милованом Витезовићем приредио је и пропратио коментарима Читанку Косовског боја (1989).

Песме Драгомира Брајковића превођене су на руски, немачки, шведски, словеначки, енглески, португалски, румунски, шпански, словачки, македонски, италијански, француски, кинески, турски, јапански и јерменски језик а заступљене су у више прегледа, панорама, антологија, читанки и у школској лектири.

Драгомир Брајковић је умро 29. новембра 2009. године у Београду.


Добро дошли на Поезију суштине, сајт за књижевност, а пре свега поезију. На овом сајту можете читати најлепшу поезију добро познатих песника, али и оних за које до сада, можда, нисте знали.

Најновије на Поезији суштине

poezija sustine na fejsbuku

Најлепша љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена. Много добрих и познатих великих песника. Прелепа српска љубавна поезија

Српска родољубива поезија

Најлепша и најбоља српска родољубива поезија. Родољубива поезија великих познатих песника.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштине Поезија суштине | Сва права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива сајтаАрхива сајта