Textual description of firstImageUrl

Душан АнђелковићДушан Анђелковић
Рођен је 28. јула 1910. године у Београду. У Београду је завршио основну школу, као и средњу економско-финансијску (1929). 
Писао је поезију, прву песму је објавио у шеснаестој години живота (1926) и желео да студира књижевност, али са завршеном средњом школом није имао право уписа. Запослио се у Београду и уписао у гимназију „приватно“, као ванредни ученик. У Четвртој гимназији у Београду историју му је предавао Милош Црњански, а српски језик и књижевност Момчило Настасијевић, што је, по његовој изјави, вероватно утицало да веома цени и негује снагу и лепоту речи.
Пре Другог светског рата објављивао је песме по многим листовима и часописима, поред осталих у Летопису Матице српске и у Српском књижевном гласнику, али су оне остале расуте јер је веома мали део обухваћен првом збирком Вечно жито (1938). Лирски израз своје поезије покушавао је да споји са социјалном нотом, да песма у себи носи поруку.
Пре рата је написао двотомни роман Бекства, који није објавио, али је његове делове касније користио у раду на роману објављеном под насловом Лудничка башта.
За време Другог светског рата и окупације није објављивао.
После рата уписао је студије књижевности на Филозофском факултету, али је због природе посла морао да студира Економски факултет на коме је дипломирао 1965. године и да напише велики број чланака и више књига о економији и финансирању здравства. Пензионисан је 1971. године и од тада се бавио само књижевношћу.  У својим романима обухватио је бурно време од 1900. године до краја века и описивао углавном Београд.
Умро је у Београду, 6. маја 1997. године.Најбољи песници и најлепша поезија. Најчитаније песме. Љубавна поезија. Српска поезија. Француска поезија. Руска поезија. Немачка поезија. Светска поезија. Поезија о животу.

Copyright © 2012 - Поезија суштине | Сва права задржана  | За јавно публиковање обавезни сте навести извор преузетог текста |  Мапа сајта  | W4ME™-des
Поезија Анђелка ЗаблаћанскогПоезија вековаСуштина поетикеОнлајн пoезијаМисли великана