slike pesnika

Даринка Јеврић



Биографија

darinka jevric pesme poezija stihovi biografija
Даринка Јеврић рођена је у селу Глођане, код Пећи 21. октобра 1947. године била је српска песникиња и новинар.

Основно и средње образовање завршила је у Пећи и студирала књижевност у Приштини. Радила је у Пећи, потом, од 1975. године, као новинар Културне рубрике „Јединства“ у Приштини до своје смрти. Објавила је преко 200 разговора са писцима, сликарима и глумцима. Писала је и позоришну критику. По доласку УМНИК-а и КФОР-а, јуна 1999. године, упркос свим искушењима и недаћама, остала је да живи у Приштини.

darinka jevric srpska pesnikinja

Била је уредник у часопису „Стремљења“ и члан уредништва „Сцене“. Њене песме („Слободарска“, „Дечанска звона или светковина срца“ и „Ратникова љуба“) ушле су у антологију „Српске песникиње од Јефимије до данас“, Стевана Раичковића и Слободана Радаковића 1972. године, пре но што је објавила прву самосталну збирку песама. Песме су јој превођене на више страних језика. Заступљена је у антологијама савремене српске поезије у Русији, Украјини, Турској, Индији, Шведској, Чешкој, Италији, Јерменији и Енглеској.

Даринка Јеврић је умрла 16. фебруарa 2007. године у Београду.


Добро дошли на Поезију суштине, сајт за књижевност, а пре свега поезију. На овом сајту можете читати најлепшу поезију добро познатих песника, али и оних за које до сада, можда, нисте знали.

Најновије на Поезији суштине

poezija sustine na fejsbuku

Најлепша љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена. Много добрих и познатих великих песника. Прелепа српска љубавна поезија

Српска родољубива поезија

Најлепша и најбоља српска родољубива поезија. Родољубива поезија великих познатих песника.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштине Поезија суштине | Сва права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива сајтаАрхива сајта