slike pesnika

Драги Тасић



Биографија

dragi tasic pesme biografija poezija
Драги Тасић је рођен 26 фебруара 1933. године у сељачкој породици на Белом брегу, засеоку Мале Копашнице на улазу у Грделичку клисуру. Основну школу је завршио у време немачке окупације 1944. године у Великој Грабовници, осмогодишњу гимназију у Лесковцу и Нишу где је матурирао 1952 у Гимназији „Стеван Сремац“ у којој се краће време дружио са годину дана млађим Бранком Миљковићем који је био омиљени песник литерарне дружине школе.

Правни факултет је завршио у Београду 1956. године У време студија искључен је из Студентског града и Комунистичке партије 1954. године због студентских демонстрација на Новом Београду. Неколико година потом и други пут је искључен из партије, па се склаља у Кладањ. У Босни је је био секретар општине, а почетком 1964. године вратио се у Ниш, стекао је породицу, прешао у Бор у коме је провео 40 година радећи. Био је секретар борског Техничког факултета, борске општине и помоћник директора Југобанке за правне послове, бавио се и деценију и по адвокатским послом. Магистрирао је на нишком правном факултету радно право, бавио се повремено и писањем чланака из правне праксе.

dragi tasic pesnik

Живи током лета у Бору, а преко зиме у Јагодини. Као песник и писац који је тек од 1997 године почео да објављује своје књиге написао је неком приликом да припада тим градовима, али и Лесковцу и Нишу јер и они су обликовали свет којим се бави у својим књигама. Има породицу, докон је, задовољан животом. У неколико последњих година објавио је шест књига прозе и поезије.

Објавио је:
„Морија“, збирка песама, објављена у Бору 1997. 
„Јестонија, Атлантиди и Балканиди, Еп о изгубљеној савести“ - ратно издање у току нато-бомбардовања - Бор, априла 1999. 
„Јестонија, Атлантиди и Балканиди, Еп о изгубљеној савести“, у 132 певања са 5.544 стиха, објављен у Бору и Јагодини - после нато-бомбардовања Србије и Црне Горе, године 1999.
„Крње биографије јахача пањева“, прозна књига је пригодна хроника и козеричан роман о лесковачким матурантима из 1952. године, објављена у Лесковцу, Бору и Ваљеву 2003. г.
„Између два бела брега“, роман о српској породици половином двадесетог века, уочи Другог светском рата, у том рату и после њега; објављен је у Бору и Нишу 2006. г. као дело два писца: браће Радивоја и Драгог Тасића.
„Жункељи и Гигињери“, сатиричан роман о судничарским страстима и напастима, објављен у Бору 2010. г. Роман је је у Бору проглашен „Књигом године борског аутора, 2010. 
„Поетски зборник“, збирка поема и песама; објављена за пријатеље у Бору 2011.
„Љубав у Саваполису“, сатирични роман о српској политичкој елити прве деценије двадесет првог века; објављен у Бору 2011. 
„Потиснути, Узвремене приче“, објављене у Бору 2012. 
„Адвокатске приче“, објављене у Бору 2012. 
„Под сенкама Јестоније“, роман објављен у Бору 2012. године.


(8. август 2014)


Добро дошли на Поезију суштине, сајт за књижевност, а пре свега поезију. На овом сајту можете читати најлепшу поезију добро познатих песника, али и оних за које до сада, можда, нисте знали.

Најновије на Поезији суштине

poezija sustine na fejsbuku

Најлепша љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена. Много добрих и познатих великих песника. Прелепа српска љубавна поезија

Српска родољубива поезија

Најлепша и најбоља српска родољубива поезија. Родољубива поезија великих познатих песника.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштине Поезија суштине | Сва права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива сајтаАрхива сајта