slike pesnika

Милић Радевић



Биографија

milic-radevic
Милић Радевић рођен је 30. октобра 1968. године у Мојковцу где је похађао основну школу, док је средњу завршио у Београду, као и студије на Вишој пословној школи. Почетком деведесетих преселио се у Лос Анђелес, где је студирао на Факултету за индустријски маркетинг. Радио је у Торонту, где је био председник Канадско-српског удружења писаца Десанка Максимовић (2016-2019). Данас је активни члан Српске националне академије у Торонту.

Централне теме Радевићеве поезије су љубав, смрт, однос према Богу, а у његовом опусу су најзаступљеније елегичне, завичајне/родољубиве, рефлексивне и бунтовне песме. Посебно је познат по песмама посвећеним српској традицији, Косову и православљу.

Поред осталог, био је директор и власник ревије Исток, која је основана 1994. године. Главни уредник ове публикације био је Донко Ракочевић, а уредник насловне стране и колумниста Бора Ђорђевић. За ревију Исток писали су истакнути српски интелектуалци попут Матије Бећковића, Емира Кустурице, Мила Ломпара, Желидрага Никчевића, Дејана Мировића, Срђе Трифковића, Николе Кусовца, Драгоша Калајића.

Заступљен је у биографском лексикону Српски писци у расејању 1914-2014 аутора Милене Милановић, објављеном у издању Редакције биографских лексикона Весол. Књига је део пројекта Српска енциклопедија 20. века.

Милић Радевић је председник Харли-Дејвидсон клуба Србија и дугогодишњи организатор хуманитарне манифестације Бајк рок мисија у Косовској Митровици.

Добитник је награде Софијин избор Српске националне академије у Канади, Мајске награде канадског удружења писаца СКУП, као и Плакете града Косовска Митровица.

Објавио је збирке песама Дани који се не броје (2015), Само ме не питај зашто, поеме Далеко се чуло, Оће ли не.

Збирка песама Дани који се не броје објављена је у Канади на енглеском језику (Days Uncountable) у преводу Стојанке Раденовић Петковић, и на руском (Безоглядные дни) у преводу Иље Числова.

О поезији Милића Радевића писали су: Драшко Ређеп, Момо Капор, Матија Бећковић, Брана Црнчевић и други.

Тренутно живи и ради у Београду.

(25. јун 2020)



Добро дошли на Поезију суштине, сајт за књижевност, а пре свега поезију. На овом сајту можете читати најлепшу поезију добро познатих песника, али и оних за које до сада, можда, нисте знали.

Најновије на Поезији суштине

poezija sustine na fejsbuku

Најлепша љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена. Много добрих и познатих великих песника. Прелепа српска љубавна поезија

Српска родољубива поезија

Најлепша и најбоља српска родољубива поезија. Родољубива поезија великих познатих песника.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштине Поезија суштине | Сва права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива сајтаАрхива сајта