slike pesnika

Вилфред Овен



Биографија

vilfred oven pesme stihovi biografija poezija
Вилфред Овен рођен је 18. марта 1893. године у Освестрију. Још као дете интензивно чита и пише прве песме. Под утицајем религиозне мајке и Библије, рано се код њега обликовала верска свест и снажно религиозно осећање. Једно време је ванредно студирао у Лодону, а потом у Ридингу.

Кратко је радио као учитељ, да би почетком рата био мобилисан и послат на фронт. Још у првим данима рата доживео је психичку трауму од топовске паљбе, те је послат на опоравак. Тада је и упознао Зигфрида Сасуна, који му постаје пријатељ и духовни ментор. На Овенов језик и риме, највише су утицали Џон Китс и енглески романтичари, али је под утицајем Сасуна језик постао директнији, конкретнији и ближи колоквијалном изразу. 

vilfred oven poezija sustine

Овен је мајстор версификације, са вештом употребом асонантних, дисонантних и непотпуних рима (што поједине песме чини јако тешким за превођење), сјајним ритмом и дубоким психолошким опсервацијама човека у рату. Ратну трауму, умирање рањених, халуцинације и слутње блиске смрти, претворио је у песништво високог домета, које је по мишљењу многих критичара покошено пре свог пуног зенита.

Вилфред Овен је погинуо у једној акцији 4. новембра 1918. године у француском селу Жонкур, само недељу дана пре краја рата. Посмртно му је додељен орден за храброст. Сахрањен је на гробљу у Орсу, а споменици су му подигнути у Орсу, Гејлију, Освестрију и Шросберију.


Добро дошли на Поезију суштине, сајт за књижевност, а пре свега поезију. На овом сајту можете читати најлепшу поезију добро познатих песника, али и оних за које до сада, можда, нисте знали.

Најновије на Поезији суштине

poezija sustine na fejsbuku

Најлепша љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена. Много добрих и познатих великих песника. Прелепа српска љубавна поезија

Српска родољубива поезија

Најлепша и најбоља српска родољубива поезија. Родољубива поезија великих познатих песника.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштине Поезија суштине | Сва права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива сајтаАрхива сајта