slike pesnika

Душан Ковачевић



Биографија

dusan kovacevic drama pesnik pesme poezija
Душан Ковачевић рођен је 12. јула 1948. године у Мрђеновцу код Шапца. Основну школу је завршио у Шапцу, а гимназију у Новом Саду 1968. године. Академију за позориште, филм, радио и телевизију је студирао у Београду; дипломирао је на одсеку Драматургије 1973. године. 

Од 1973. године је члан Удружења књижевника Србије. Од 1973. до 1978. године ради као драматург за Драмски програм ТВ Београд. У периоду између 1986. и 1988. године радио је као доцент на Факултету драмских уметности у Београду. Од 1998. године је директор Звездара театра у Београду.

dusan kovacevic pisac biografija

Драме Душана Ковачевића одигране су у преко осамдесет иностраних позоришта. Професионалац је игран у тридесет три инострана позоришта, па и у престижном париском Theatre de la Ville у јануару 2004. године, а 1995. је изведен на Бродвеју у Њујорку, а Свети Георгије убива аждаху је први српски драмски комад изведен у Грчкој. Његова дела су преведена на преко двадесет светских језика.

Написао је велики број драма (Маратонци трче почасни круг, Радован Трећи, Шта је то у људском бићу што га води према пићу, Пролеће у јануару, Лимунација на селу, Сабирни центар, Балкански шпијун, Свети Георгије убива аждаху, Клаустрофобична комедија, Професионалац, Урнебесна трагедија, Лари Томпсон-трагедија једне младости, Контејнер са пет звездица, Доктор Шустер), филмских сценарија (Бештије, Посебан третман, Ко то тамо пева, Маратонци трче почасни круг, Балкански шпијун, Сабирни центар, Подземље, Урнебесна трагедија, Професионалац, Свети Георгије убива аждаху), као и ТВ драма и серија. 

Од јуна 2005. године, до 1. октобра 2006. године, био је амбасадор СЦГ у Португалији.

Октобра 2000. године изабран је за дописног члана САНУ, а за редовног члана САНУ је изабран на Изборној скупштини 5. новембра 2009. године. 

Живи и ради као професионални писац у Београду.


Добро дошли на Поезију суштине, сајт за књижевност, а пре свега поезију. На овом сајту можете читати најлепшу поезију добро познатих песника, али и оних за које до сада, можда, нисте знали.

Најновије на Поезији суштине

poezija sustine na fejsbuku

Најлепша љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена. Много добрих и познатих великих песника. Прелепа српска љубавна поезија

Српска родољубива поезија

Најлепша и најбоља српска родољубива поезија. Родољубива поезија великих познатих песника.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштине Поезија суштине | Сва права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива сајтаАрхива сајта