slike pesnika

Силвија Плат



Биографија

silvija plat pesme poezija biografija
Силвија Плат је рођена 27. октобра 1932. године у Бостону (Масачусетс) од високообразованих родитеља. Њен отац Ото, немачки имигрант, био је професор ентомологије на Универзитету у Бостону, а мајка Аурелија, кћерка аустријских усељеника, предавала је у гимназији немачки и енглески језик. 

Силвија Плат је била је америчка песникиња, књижевница и ауторка приповедака и једног романа. Своју прву песму је објавила са осам година. Исте године, 1940. отац јој умире од гангрене изазване нелеченим дијабетесом. Његова смрт је оставила дубок траг на младу песникињу. Њена мајка Аурелија уз помоћ својих родитеља настојала је да Силвији и њеном млађем брату Ворену пружи добро образовање и усади им љубав према књизи и учењу.


silvija plat americka pesnikinja

Силвија је наставила да објављује песме и белетристику у регионалним новинама и часописима, а први чланак  у националним оквирима објавила је 1950. године у К. С. Монитору.

Студирала је на Смит колеџу за који је добила стипендију. Поезију и приче све чешће објављује и то у свим угледним часописима. У то време Плат је први пут покушала да се убије, па је послата у приватну психијатријску установу у којој је провела шест месеци. Враћа се на Смит колеџ где је дипломирала 1955. године с похвалама и Фулбрајтовом стипендијом за студије на Кембриџу.

Плат је упознала Теда Хјуза, будућег британског песника лауреата, на забави у пролеће 1956. године. Пар песника се убрзо након тога венчао, 16. јуна 1956. године, а већ  следеће Плат и Хјуз су се преселили у Сједињене Државе где је Силвија годину дана предавала на Смит колеџу.

Убрзо након што су се Плат и Хјуз вратили у Велику Британију, родила је двоје деце, Фриду у априлу 1960. и Николаса у јануару 1962. године. Убрзо Силвија Плат открива мужевљеву аферу са Асијом Гутман Вевил. Пар се раздвојио и Плат се преселила са децом у стан где је покушала да уреди нови живот за себе и своју децу.

Као песникиња значајно је унапредила жанр конфесионалне поезије и позната је по две објављене збирке песама – „Колос и друге песме“ и „Ариел“. Ауторка је делимично аутобиографског романа „Стаклено звоно“ који је објављен нешто мало пре њене смрти.

Силвија Плат је извршила самоубиство 11. фебруара 1963. године у Лондону, у својој тридесетој години живота. Године 1982. постхумно је освојила Пулицерову награду за збирку „Сабране песме“.



Добро дошли на Поезију суштине, сајт за књижевност, а пре свега поезију. На овом сајту можете читати најлепшу поезију добро познатих песника, али и оних за које до сада, можда, нисте знали.

Најновије на Поезији суштине

poezija sustine na fejsbuku

Најлепша љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена. Много добрих и познатих великих песника. Прелепа српска љубавна поезија

Српска родољубива поезија

Најлепша и најбоља српска родољубива поезија. Родољубива поезија великих познатих песника.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштине Поезија суштине | Сва права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива сајтаАрхива сајта