slike pesnika

Ана Смиљанић



Биографија

Ана Смиљанић, српска књижевница, песникиња, специјалиста педијатрије, рођена је у Чачку 1969. године.. Завршила је медицински факултет у Београду. Као врстан педијатар, лечи и воли нашу децу у Институту за неонатологију у Београду.

Објавила је три збирке поезије: Перформанс, Фиесту и Видела сам те изблиза.

ana smiljanic pesme danasnjih pesnika

Проглашена је за Песникињу године, у 2017. години, испред Арте асоцијације – међународног удружења уметника. У македонском часопису Стожер, Удружења македонских књижевника, песме су јој преведене на македонски језик.

За своје књижевно стваралаштво, награђена је у земљи и иностранству. Освојила је више међународних књижевних награда од којих издваја:

• Међународна награда La voce dei Poete – Verbumlandiart Regione Lazio, 2019.године у Ватикану, за песму Звона стих.
• Међународна награда за збирку поезије у 2019.године у Македонији, под називом Видела сам те изблиза, коју додељује фондација Такец – Битола.
• Међународна награда за Песникињу године у 2019. години у Македонији, с наградом под називом Безвремена жена, коју додељује фондација Такец – Битола.
• Добитница међународне награде Бранислава Вајс Папуша, коју додељује Удружење ромских књижевника, поводом Светског дана Рома, 8.април.

Такође, освојила је и награде у Србији од којих издваја:

• Књижевна награда Душан Матић, за очување и неговање књижевног стваралаштва, коју додељује Књижевни клуб Душан Матић – Ћуприја

Осим поезијом, бави се и писањем прозе, те је у 2020. години добитница Специјалне награде за причу Заклињање испред Вербумланди Арт асоцијације, са средиштем у Италији.

Члан је Удружења књижевника Србије и Српског лекарског друштва.

Живи у Београду.

(14. август 2020)


Добро дошли на Поезију суштине, сајт за књижевност, а пре свега поезију. На овом сајту можете читати најлепшу поезију добро познатих песника, али и оних за које до сада, можда, нисте знали.

Најновије на Поезији суштине

poezija sustine na fejsbuku

Најлепша љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена. Много добрих и познатих великих песника. Прелепа српска љубавна поезија

Српска родољубива поезија

Најлепша и најбоља српска родољубива поезија. Родољубива поезија великих познатих песника.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштине Поезија суштине | Сва права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива сајтаАрхива сајта