slike pesnika

Ана СмиљанићБиографија

ana-smiljanic
Ана Смиљанић, српска књижевница, песникиња, специјалиста педијатрије, рођена је у Чачку 1969. године.. Завршила је медицински факултет у Београду. Као врстан педијатар, лечи и воли нашу децу у Институту за неонатологију у Београду.
Објавила је три збирке поезије: Перформанс, Фиесту и Видела сам те изблиза.
Проглашена је за Песникињу године, у 2017. години, испред Арте асоцијације – међународног удружења уметника. У македонском часопису Стожер, Удружења македонских књижевника, песме су јој преведене на македонски језик. За своје књижевно стваралаштво, награђена је у земљи и иностранству. Освојила је више међународних књижевних награда од којих издваја:
Међународна награда La voce dei Poete – Verbumlandiart Regione Lazio, 2019.године у Ватикану, за песму Звона стих.
Међународна награда за збирку поезије у 2019.године у Македонији, под називом Видела сам те изблиза, коју додељује фондација Такец – Битола.
Међународна награда за Песникињу године у 2019. години у Македонији, с наградом под називом Безвремена жена, коју додељује фондација Такец – Битола.
Добитница међународне награде Бранислава Вајс Папуша, коју додељује Удружење ромских књижевника, поводом Светског дана Рома, 8.април.
Такође, освојила је и награде у Србији од којих издваја:
Књижевна награда Душан Матић, за очување и неговање књижевног стваралаштва, коју додељује Књижевни клуб Душан Матић – Ћуприја
Осим поезијом, бави се и писањем прозе, те је у 2020. години добитница Специјалне награде за причу Заклињање испред Вербумланди Арт асоцијације, са средиштем у Италији.
Члан је Удружења књижевника Србије и Српског лекарског друштва.
Живи у Београду.
(14. август 2020)Можда вас и ово занима

Претходно Следеће

Најлепша љубавна, родољубива, описна лирска поезија – песника из целог света

Љубавна поезија

Родољубива поезија

Најлепша љубавна и родољубива поезија свих времена великих песника целог света из свих векова. Проза – кратке приче. Песме читајте и ћирилицом и латиницом.

Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштинеПоезија суштине | Права задржанa | За свако преузимање и јавно објављивање обавезно навести извор преузетог текста | Архива овог сајтаАрхива овог сајта