slike pesnika

Рајко Петров НогоБиографија

rajko petrov nogo biografija
Рајко Петров Ного рођен је у Борији, општина Калиновик, 13. маја 1945. године. Рајко је рођен од оца Петра и мајке Стане, у Загорју, у старој Херцеговини. Старином је од Рашевића (где припада и Марко Миљанов) из племена Кучи у Црној Гори. Средње име Петров узео је по оцу. Презиме Ного је узето од једног надимка Рашевића.

Као дечак дошао је из родних Борија у Сарајево и ту започео школовање. Након основне школе завршио је Учитељску школу у Сарајеву, дипломирао је Југословенску књижевност и српскохрватски језик на сарајевском Филозофском факултету, а магистрирао на Филолошком факултету у Београду. Радио је као уредник у издавачком предузећу „Веселин Маслеша“ 1972-1982, затим као уредник београдског БИГЗ-а 1982-1999. године.

Ного је српски је песник, есејиста и књижевни критичар. Редовни је члан Академије наука и умјетности Републике Српске и члан Сената Републике Српске. Не улазећи у његова политичка и свеколика друга лична опредељења, водећи се само поезијом и поетиком књижевног стваралаштва, Рајко Петров Ного остао свој и то у временима кад на свим друштвеним пољима се вреднује припадност некој групацији. О њему је покојни проф. Никола Кољевић једном рекао: “Оваквим путевима песничког стасања Рајко Петров Ного је успео у нечем што је у поезији можда најтеже: да веран свом личном гласу и лику свој случај саобрази са судбином и духовним обрасцима целе једне културе. Отуда се његове, толико лично интониране песме не доимају више као само његове, већ и као наше заједничке”.

Преселио се 1982. године из Сарајева у Београд.

Објавио је збирке песама:

·         Зимомора, (1967)
·         Зверињак, (1972)
·         Родила ме тетка коза, пјесме за дјецу, (1977)
·         Безакоње, (1977)
·         Планина и почело, (1978)
·         Колиба и тетка коза, пјесме за дјецу (1980)
·         На крају миленија, (1987)
·         Лазарева субота, (1989)
·         Лазарева субота и други дани, (1993)
·         На капијама раја, (1994)
·         Лирика, (1995)
·         Мало документарних детаља, (1998)
·         Нек пада снијег господе, (1999)
·         Најлепше песме Рајка Петрова Нога, (приредио Ђорђо Сладоје) (2001)
·         Неодремано око, (2002)
·         Није све пропало, (2004)
·         У Вуловоме долу, (изабране и нове пјесме) (2005)
·         Јечам и калопер — глоса, (2006)
·         Не тикај у ме, (2008)

Можда вас и ово занима

Најлепша љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена. Много добрих и познатих великих песника. Прелепа српска љубавна поезија

Српска родољубива поезија

Најлепша и најбоља српска родољубива поезија. Родољубива поезија великих познатих песника.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштине Поезија суштине | Сва права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива сајтаАрхива сајта

Поезија Проза Поезија Проза Поезија Проза Поезија Проза Поезија Проза Поезија Проза Поезија Проза Поезија Проза Поезија Проза Поезија Проза