slike pesnika

Рајнер Марија Рилке



Биографија

rajner marija rilke pesme biografija poezija
Рајнер Марија Рилке рођен је у Прагу 4. децембара 1875. године. Сматра се једним од највећих немачких поета.

Након 1884. године родитељи му живе одвојенои он се с мајком се сели у Беч. У првом дечаштву, мајка га је одгајала и одевала као девојчицу, вероватно не могавши да преболи губитак рано умрле ћерке. У октобру 1886. године, на очев захтев, похађа нижу војну реалку у Ст. Пелтену. Те године школовања касније назива "почетком одвратности". Плашљив, повучен и тих, не успева се прилагодити питомачком војничком животу, премда му у заводу допуштају да се бави и књижевношћу. Ишао у трговачку академију у Линцу. Пошто је приватно положио матуру, студирао је историју уметности, књижевност и филозофију у Прагу, Минхену и Берлину.

rajner marija rilke pesnik

Његова поезија представља завршетак европске декаденције и почетак поезије бити. Рилкеова лирика је морбидна и сетна, пуна сумрачних и самртничких угођаја. Израз је доба на прелому светова између Истока и Запада и посебне мешавине словенског и германског. Рилкеов рад, утемељен је под утицајем класичних аутора. Древни Богови као Аполон и Хермес су често спомињани у његовим делима, као и анђели, руже...

Преводио је с француског, енглеског и италијанског језика.

Од 1897. до 1899.године живи у Минхену и Берлину; путује у Италију и Русију. Затим живи у Ворпсведеу близу Бремена. 1901.године се жени вајарком Кларом Вестхоф, али се тај брак брзо распада. После тога дуже живи у Паризу, путује у Италију, Данску, Шведску, Северну Африку, Египат и Шпанију. Од 1911-1912. године живи у замку Девин близу Трста. Рат проводи у Минхену, једно време служећи као војник у Ратном архиву. После рата је углавном у Швајцарској, где се 1922. настањује у малом замку Мизот у Валеу.

Рајнер Марија Рилке умро је 29. децембара 1926. године од леукемије у Валмонту, Швајцарска .

Нека од његових дела:
Сонети Орфеју
Нове песме
Књига слика
Жртва Ларима
Живот Маријин


Добро дошли на Поезију суштине, сајт за књижевност, а пре свега поезију. На овом сајту можете читати најлепшу поезију добро познатих песника, али и оних за које до сада, можда, нисте знали.

Најновије на Поезији суштине

poezija sustine na fejsbuku

Најлепша љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена. Много добрих и познатих великих песника. Прелепа српска љубавна поезија

Српска родољубива поезија

Најлепша и најбоља српска родољубива поезија. Родољубива поезија великих познатих песника.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштине Поезија суштине | Сва права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива сајтаАрхива сајта