slike pesnika

Александар Лесо Ивановић



Биографија

aleksandar leso ivanovic pesme poezija stihovi
Александар Лесо Ивановић је рођен 21. новембра 1911. године на Цетињу. Отац му је био државни чиновник, а мајка домаћица. Гимназију је завршио на Цетињу. После завршена четири разреда гимназије ступио је у државну службу (чиновник).

У литератури се први пут јавио као шеснаестогодишњак. Како каже Нико С. Мартиновић то су били "стиховани ђачки акварели" рађени на одбљесцима народне песме и Шантића. Године 1929. се десетак пута огласио у београдском Венцу Јеремије Живановића и то је значило признавање и релативну афирмацију једног новог песничког имена. 

aleksandar leso ivanovic biografija

Од 1931. до рата је радио у Министарству здравља, Министарству просвете и у "Народној књизи" на Цетињу. До 1935. године у оновременим црногорским публикацијама: у подгоричком алманаху Срж, у цетињском Прегледу, Записима, Одјеку, и Зетском гласнику штампао је још неколико песама. Следећих десетак година није ништа објављивао.

После 1945. године повремено сарађује са Побједом, Сусретима и Стварањем. Године 1950. цетињска "Народна књига" издала му је прву збирку песама Стихови, а десет година касније титоградски "Графички завод" штампао му је другу књигу поезије Чапур у кршу. Последњих десетак година живота је радио као лектор у Побједи.

Александар Лесо Ивановић је умро 13. октобра 1965. године.


Добро дошли на Поезију суштине, сајт за књижевност, а пре свега поезију. На овом сајту можете читати најлепшу поезију добро познатих песника, али и оних за које до сада, можда, нисте знали.

Најновије на Поезији суштине

poezija sustine na fejsbuku

Најлепша љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена. Много добрих и познатих великих песника. Прелепа српска љубавна поезија

Српска родољубива поезија

Најлепша и најбоља српска родољубива поезија. Родољубива поезија великих познатих песника.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштине Поезија суштине | Сва права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива сајтаАрхива сајта