slike pesnika

Александар БлокБиографија

aleksandar blok biografija poezija

Александар Александрович Блок рођен је 16. новембра 1880. године у Санкт Петербургу. Био је руски песник, најзначајнији представник руског симболизма.

Васпитаван у изразито интелектуалној средини своје породице, упознао се рано с најбољим достигнућима руског и европског песништва као и модерног лирског израза. У књижевност је ушао симболистичком збирком Стихови лепој госпи (1904) посвећеној својој жени, а кћерки великог научника Дмитрија Мендељејева, којом се оженио 1903. године, Љубави Мендељејевној. У својим песмама Блок обрађује мистично-религиозну тематику и у мелодиозним стиховима пуним недоречености успева да изрази недефинисане тежње своје генерације за недостижним идеалом.

Постепено у његову поезију почиње да се увлачи оштар смисао за животну реалност и тематика се проширује мотивима из градског живота.

Под утицајем револуционарних превирања у Русији, песник напушта коначно и своју друштвену изолацију, прикључује се напредним струјама и у својој најпознатијој поеми Дванаесторица (1918) даје грандиозну симболичну визију револуције.

Стилски, Блок у тој поеми обогаћује рафинирану технику свог симболистичног израза (музикалност и ритмичка разноликост стиха, метафорика и симболика) смелим мешањем различитих стилова и техника (убацивањем жаргона, парола, сатире и пародија, фолклорних елемената итд.), те постаје један од претеча модерне европске поезије.

Умро је 7. августа 1921. године у свом стану од запалења срчаних зализака. Песник је сахрањен на Волковом гробљу Санкт-Петербурга.
Можда вас и ово занима

Претходно Следеће

Најлепша љубавна, родољубива, описна лирска поезија – песника из целог света

Поезија суштине је сајт за поезију и прозу песника целог света и свих векова. Само овде песме можете читати ћирилицом и латиницом. Лепота је у поезији.

Љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена.

Родољубива поезија

Најлепша српска родољубива поезија.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштинеПоезија суштине | Права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива овога сајтаАрхива овога сајта