Latinica     Ћирилица

Textual description of firstImageUrl

Александар БлокАлександар Александрович Блок
Рођен је 16. новембра 1880. године у Санкт Петербургу. Био је руски песник, најзначајнији представник руског сим-болизма.
Васпитаван у изразито интелектуалној средини своје породице, упознао се рано с најбољим достигнућима руског и европског песништва као и модерног лирског израза. У књижевност је ушао симболистичком збирком Стихови лепој госпи (1904) посвећеној својој жени, а кћерки великог научника Дмитрија Мендељејева, којом се оженио 1903. године, Љубави Мендељејевној. У својим песмама Блок обрађује мистично-религиозну тематику и у мелодиозним стиховима пуним недоречености успева да изрази недефинисане тежње своје генерације за недостижним идеалом.
Постепено у његову поезију почиње да се увлачи оштар смисао за животну реалност и тематика се проширује мотивима из градског живота.
Под утицајем револуционарних превирања у Русији, песник напушта коначно и своју друштвену изолацију, прикључује се напредним струјама и у својој најпознатијој поеми Дванаесторица (1918) даје грандиозну симболичну визију револуције.
Стилски, Блок у тој поеми обогаћује рафинирану технику свог симболистичног израза (музикалност и ритмичка разноликост стиха, метафорика и симболика) смелим мешањем различитих стилова и техника (убацивањем жаргона, парола, сатире и пародија, фолклорних елемената итд.), те постаје један од претеча модерне европске поезије.
Умро је 7. августа 1921. године у свом стану од запалења срчаних зализака. Песник је сахрањен на Волковом гробљу Санкт-Петербурга.


Претходно Следеће

"Најлепша поезија је тренутак кад ниси свестан песме." то вам нуди Поезија суштине са близу 4.000 песама познатих и мање познатих светских и наших песника.

Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштинеПоезија суштине | Сва права задржана  | За свако јавно публиковање обавезни сте да наведете извор преузетог текста |  Архива овог сајтаАрхива овог сајта