slike pesnika

Звонимир ГолобБиографија

zvonimir golob biografija poezija
Звонимир Голоб је рођен у Копривници 19. фебруара 1927. године. Био је хрватски песник. Студирао је на Филозофском факултета Свеучилишта у Загребу.

Био је песник-партизан који у лето 1945. године путује Истром са својом партизанском јединицом и рецитује стихове. Године 1948. искључен је с факултета, јер се исувише дружио са тада непожељним песником Тином Ујевићем.

После студија у Загребу, један је од покретача часописа „Кругови“. Учествовао је у оснивању групе „Студио 64“, која је створила и афирмисала „Загребачку школу шансоне“. Голоб је своју песме градио асоцијацијом метафора, а посебну пажњу придавао је музикалности и читкости стиха. Објављивао је есеје и преводио на више језика. Био је композитор и аутор текстова шансона снимљених на двадесетак плоча и касета. Бавио се и уметничком фотографијом. Био је велики песник љубавне поезије, чије се име везивало уз надреализам.

Једном је рекао: Ја сам само човек који пише о ономе што види и чује…моје пјесме су моја душа.

Умро је у Загребу 22. јуна 1997. године.
Можда вас и ово занима

Претходно Следеће

Најлепша љубавна, родољубива, описна лирска поезија – песника из целог света

Поезија суштине је сајт за поезију и прозу песника целог света и свих векова. Само овде песме можете читати ћирилицом и латиницом. Лепота је у поезији.

Љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена.

Родољубива поезија

Најлепша српска родољубива поезија.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштинеПоезија суштине | Права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива овога сајтаАрхива овога сајта