slike pesnika

Ранко ПавловићБиографија

ranko-pavlovic
Ранко Павловић рођен је 1943. године у Шњеготини Горњој, код Теслића. Пише поезију, прозу и драмске текстове, за одрасле и за децу. Бави се књижевном критиком и есејистиком.

До сада је објавио седамнаест збирки песама, шеснаест збирки приповедака, пет романа, две збирке есеја, књигу књижевних критика и десет радио-драма за одрасле, затим осамнаест збирки прича за децу, шест збирки песама за најмлађе, један роман за младе, десетак текстова за дечја позоришта и петнаестак радио-игара за децу.

Завод за уџбенике у Источном Сарајеву објавио је његова Изабрана дјела.

Заступљен у читанкама, лектири и многим антологијама. Његове песме и приповетке превођене су на италијански, пољски, мађарски, енглески, румунски, nемачки, холандски, шведски и друге језике.

Награђиван је значајним признањима за књижевност, међу којима су и следеће: „Кочићева награда", "Кочићева књига“, „Скендер Куленовић“, „Лаза Костић“, „Гордана Тодоровић“, Удружења књижевника Републике Српске за књигу године, Подружнице Удружења књижевника и града Бања Лука за књигу године, „Пјесма над пјесмамам“, „Станко Ракита“, „Гордана Брајовић“, „Исак Самоковлија“, „Григорије Божовић“, „Веселин Маслеша“ и многе друге. Додељене су му повеље Удружења књижевника Србије и Удружења књижевника Српске за животно дело, затим Награда Академије Иво Андрић за животно дело.

Живи и ствара у Бањој Луци.Можда вас и ово занима

Претходно Следеће

Најлепша љубавна, родољубива, описна лирска поезија – песника из целог света

Поезија суштине је сајт за поезију и прозу песника целог света и свих векова. Само овде песме можете читати ћирилицом и латиницом. Лепота је у поезији.

Љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена.

Родољубива поезија

Најлепша српска родољубива поезија.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштинеПоезија суштине | Права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива овога сајтаАрхива овога сајта