slike pesnika

Вилијам Батлер Јејтс



Биографија

vilijam batler jejts pesme poezija stihovi biografija
Вилијам Батлер Јејтс рођен је 13. јуна 1865. године у Сандимонту, близу Даблина. Био је ирски песник и драмски писац, најзначајнија личност ирског националног препорода, један од оснивача и управник народног позоришта. Године 1876. породица се сели у Лондон, и Јејтса уписују у основну школу, где ће провести четири године. Због финансијских разлога породица се враћа у Даблин, а Јејтс у октобру 1881. уписује Високу школу Еразмус Смит.

vilijam batler jejts poezija sustine

Иако је провео доста времена у Лондону као младић, Вилијам Батлер Јејтс остаје веран својим културним коренима, што има пресудног утицаја и на његову поезију. Средином 1880-их у Лондону Вилијам упознаје чувене писце: Оскара Вајлда, Лионела Џонсона и Џорџа Бернарда Шоа. Јејтс је у то време испољио велики интерес за мистицизам, спиритуализам, окултизам и астрологију. У то време упознаје и Мод Гон, ирску националисткињу у коју се заљубљује. Она је волела његову поезију, али не и самог Јејтса. Вилијам Батлер Јејтс јој нуди брак 1895. године, али га она одбија. Још три пута ју је просио, 1899, 1900. и 1901. године и сваки пут га је одбила. Напокон се, на његов ужас, удала за ирског националисту, мајора Џона Мек Брајда, 1903. године.

Године 1896. песник је упознао Леди Грегори, зналца фолклора и митова, која је поспешила и утврдила његов национализам. Заједно са Шоном Кејсијем, Калумом, Сингом, Мартином – они ће чинити Ирски књижевни покрет. Лејди Грегори, Мартин, Џорџ Мур и Јејтс су 1899. године основали Ирски књижевни театар, ради играња националних ирских драмских дела. После двогодишњих лутања и неуспеха, 1904. године је основан Ејби театар за који ће Јејтс остати везан све до своје смрти.

Породицу је засновао у септембру 1916. године оженивши се двадесет четворогодишњом Џорџом Хајд Лис коју је упознао у окултним круговима. Венчали су се двадесетог октобра 1916. године. Брак је био успешан, мада се говоркало да Јејтс има љубавних афера са другим женама (песникињом Маргот Радок и новинарком Етел Манин, рецимо); имали су двоје деце, Ану, сликарку и Мајкла, политичара.

Свих тих година, у међувремену, Јејтсова песничка слава је расла, и он је у децембру 1923. године примио Нобелову награду за књижевност, што је искористио како би нагласио припадност ирској култури и ирском националном програму. Награда је омогућила успешну продају његових књига и песникова породица је по први пут могла да рачуна на стабилнији извор прихода.

Године 1922, он је постао члан ирског сената, а 1925. године изабран је и по други пут.

Вилијам Батлер Јејтс је умро у хотелу у Ментону, Француска, 28. јануара 1939. године. Сахрањен је на приватном и дискретном погребу, како је желео, у француском месту Рокберну. Септембра 1948. године Јејтсово тело је, такође према његовој жељи (јер је у писму супрузи тражио да га, после десетак година, изместе у Ирску), пренето у Драмклиф, на ирском броду.


Добро дошли на Поезију суштине, сајт за књижевност, а пре свега поезију. На овом сајту можете читати најлепшу поезију добро познатих песника, али и оних за које до сада, можда, нисте знали.

Најновије на Поезији суштине

poezija sustine na fejsbuku

Најлепша љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена. Много добрих и познатих великих песника. Прелепа српска љубавна поезија

Српска родољубива поезија

Најлепша и најбоља српска родољубива поезија. Родољубива поезија великих познатих песника.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштине Поезија суштине | Сва права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива сајтаАрхива сајта