Textual description of firstImageUrl

Сергеј Јесењин

Сергеј Јесењин
Рођен је у селу Константиново у Рјазањском региону, 3. октобра 1895. године. Јесењин важи за једног од најбољих и уједно најомиљенијих песника Русије. Због порекла са села, он је себе сматрао песником села, и у многим својим делима бавио се животом на селу.
Почео је да пише поезију са девет година и као вундеркинд, преселио се у Москву 1912. године и почео да ради као лектор у издаваштву и да паралелно похађа студије на Московском државном универзитету. Године 1915. преселио се у Санкт Петербург, где је упознао песнике Александра Блока, Сергеја Городетског, Николаја Кљујева и друге. Уз њихову помоћ, Јесењин је изградио своју поетику и постао познат у књижевним круговима.
Последње две године Јесењиновог живота су биле пуне пијанства и лутања, али је у том периоду написао неке од својих најбољих песама. 
Обесио се (мада се сумња да је обешен од стране агената тадашње власти) у соби лењинградског (санктпетербуршког) хотела Англетер 28. децембар 1925. године.Back to Top
Copyright © 2012 - Поезија суштине | Сва права задржана | За јавно публиковање обавезни сте навести извор преузетог текста | Copyright W4ME™-des