slike pesnika

Ристо Ратковић



Биографија

risto ratkovic pesme biografija poezija
Ристо Ратковић рођен је у трговачкој породици у Бијелом Пољу 3. септембра 1903. године. Био је српски песник и приповедач, припадник надреализма. Матурирао је 1923. године у Новом Пазару и уписао Филозофски факултет у Београду, али је на предавањима био нередован проводећи највише времена дружећи се са авангардним песницима. У том периоду објављује и своје прве песме у часописима Нова песничка смотра и Уметност. Дипломирао је 1936. године.

Покренуо лист Бела ревија и алманах Чаша воде 1925. године, а већ следеће са Мони де Булијем основао је часопис Вечност и био његов уредник.

risto ratkovic pesnik

Трогодишњу политички каријеру започео је 1928. године радећи у Министарству просвете, а затим у Министарству спољних послова у Београду.

Сарађивао је са многим часописима објављујући социјалну прозу и поезију, а 1932. године добио је награду Српског књижевног гласника за најбољу приповетку објављену у том часопису – Златан осмех над Санџаком.

Дипломатији се враћа 1938. године и све до 1945. био је у Француској, СССР–у и Египту у дипломатској служби. По повратку у Београд води миран живот пишући есеје и бавећи се превођењем.

Прва збирка песама Мртве рукавице изашла му је из штампе 1927. године, а исте и Левиатан. Збирку, песама Додири објавио је 1952. године.

Ристо Ратковић је умро у Београду 18. јуна 1954. године.


Добро дошли на Поезију суштине, сајт за књижевност, а пре свега поезију. На овом сајту можете читати најлепшу поезију добро познатих песника, али и оних за које до сада, можда, нисте знали.

Најновије на Поезији суштине

poezija sustine na fejsbuku

Најлепша љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена. Много добрих и познатих великих песника. Прелепа српска љубавна поезија

Српска родољубива поезија

Најлепша и најбоља српска родољубива поезија. Родољубива поезија великих познатих песника.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштине Поезија суштине | Сва права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива сајтаАрхива сајта