slike pesnika

Бранислав Прелевић



Биографија

branislav prelevic pesme poezija  biografija
Бранислав Прелевић рођен је 7. јануара 1941. године у Зеленику у Црној Гораи. Био је истакнути српски песник и преводилац. Основну и Средњу библиотекарску школу завршио је у Београду. Дипломирао на Београдском универзитету (Филолошки факултет, одсек за југословенску и општу књижевност).

Бавио се прозом, поезијом, есејистиком и превођењем са шпанског и португалског. Боравио је у Мексику изучавајући хиспано-америчку књижевност, а у Мадриду шпанску. 

branislav prelevic pesnik

Песничка дела: Ниоткуд сна (1971); Играч у ваздуху (1973); Брава на светлости (1983); Анти-Атлантида (1985); Распад обличја (1986); Шесто чуло (1986); Аријаднине нити (1987); Чуваркућа (1991); El Canto Laberintico (на шпанском, 1991); Ватроустом (1998); Transparencia imborrable (2000); На језеру Титикака (песме за децу). 

Прозна дела: Аутопортрет (са мувом) Сотира Додијашевића (монодрама 1983), Самуров камен (роман, 2001). 

Приредио је и превео многобројне књиге водећих писаца шпанског говорног подручја: Пабла Неруде, Октавија Паза, Габријеле Мистрал, Хуса Хорхеа Падона, Гарсиласа де ла Веге, Гонгоре... За преводилаштво добио је награду "Милош Н. Ђурић", а за есеј Бранкову награду. Добитник је и шпанске награде "Лоркина звезда", које се одрекао у корист песника са Косова, Милоја Дончића. 

Готово да нема иоле озбиљније антологије савременог српског песништва у којој нису и песме Бранислава Прелевића, поете изузетне сензибилности, ретке индивидуалности и однегованог језика. Међу познаницима и пријатељима остаће упамћен као необично тих и скроман, ненаметљив и племенит човек, спреман увек да помогне колегама по перу, одмерен и уздржан када је реч о сопственом стваралаштву. 

Поезија Бранислава Прелевића превођена је на више страних језика. Ту су, између осталог, збирке: На острву Титикака, Златоустом, Брава на светлости, Антиатлантида и др. 

Бранислав Прелевић је преминуо 17. фебруара 2018. године у Београду.


Добро дошли на Поезију суштине, сајт за књижевност, а пре свега поезију. На овом сајту можете читати најлепшу поезију добро познатих песника, али и оних за које до сада, можда, нисте знали.

Најновије на Поезији суштине

poezija sustine na fejsbuku

Најлепша љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена. Много добрих и познатих великих песника. Прелепа српска љубавна поезија

Српска родољубива поезија

Најлепша и најбоља српска родољубива поезија. Родољубива поезија великих познатих песника.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштине Поезија суштине | Сва права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива сајтаАрхива сајта