slike pesnika

Српске епске песме



Биографија

srpske-epske-pesme

Епске песме су добиле име од грчке речи епос, што значи реч, говор, прича. За разлику од лирских песама, у којима се, у првом реду, исказују осећања, у епској поеyији се пева о неком догађају.

Узимајући као показатељ време, односно историјске догађаје о којима песме сведоче, Вук Караџић је нашу епику поделио на песме најстаријих времена, песме средњих и песме новијих времена.

Према стиху у ком су испеване, епске песме се деле на песме дугог стиха - бугарштице (петнаест до шеснаест слогова) и на песме кратког стиха (десет слогова).

Десетерачка епска поезија је изузетно стара и представља особену песничку повесницу. Пева о разним историјским догађајима и личностима. Вук их је назвао јуначким песмама. Спадају у најлепша дела наше народне књижевности. Певају се уз гусле. Њихова мелодија је једнолика, отегнута, широка, и потпуно одговара њиховом садржају.

Поред наведених подела, српска народна епска поезија дели се по циклусима:

1. Неисторијски (легендарни)
2. Преткосовски
3. Косовски
4. Циклус Марка Краљевића
5. Покосовски
6. Хајдучки и ускочки циклус
7. Циклус ослобођења Србије и Црне Горе


Добро дошли на Поезију суштине, сајт за књижевност, а пре свега поезију. На овом сајту можете читати најлепшу поезију добро познатих песника, али и оних за које до сада, можда, нисте знали.

Најновије на Поезији суштине

poezija sustine na fejsbuku

Најлепша љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена. Много добрих и познатих великих песника. Прелепа српска љубавна поезија

Српска родољубива поезија

Најлепша и најбоља српска родољубива поезија. Родољубива поезија великих познатих песника.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштине Поезија суштине | Сва права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива сајтаАрхива сајта