slike pesnika

Марица Лукић



Биографија

marica lukic pesme biografija poezija
Марица Лукић је рођена 17. децембра 1966. године у месту Грбавци, село на благим обронцима планине Мајевице, општина Зворник. После завршене основне школе у Ораховцу, уписује и завршава средњу медицинску школу у Зворнику. Након положеног матурског испита почиње да студира медицину у Тузли.

Победник је престижног фестивала Булка у Црвенки као изабраник од свих млађих песника као најбоља (бирали су Перо Зубац, Душко Трифуновић, Добрица Ерић) на додели Добричиног прстена Моши Одаловићу. Њена поезија је уврштена у антологију српског песништва „Кад срце засвјетлуца“ аутора Пере Зупца.

marica lukic pesnikinja

До сада је објавила дванаест књига, од тога два роман, „У недоумици срца“ и „Викенд“, три књиге песама за децу, „Поглед кроз прозор“, „Шумска продавница“, „Новости из бакине шкриње“ и једна књига лирске прозе и поезије, „Љепота спознаје“. Остало су књиге поезије. Рецензенти и уредници књига писца Марице Лукић су: Душко Трифуновић, Перо Зубац, Добрица Ерић, Мома Димић, Обрен Јовић Савин…

У свом списатељском раду Марица Лукић је била рецензент и уредник књига песника Драгана Јовановића Гогија. За његовог живота била је рецензент књиге „Позне зоре“, а постхумно уредник књиге „Отисак срца у паклу јаве“.

Осамнаест година је члан Удружења књижевника Републике Српске. У оквиру активности општинског одбора за културу радила је на организацији манифестације Зворничко културно љето. Њена поезија и проза уврштена је у многе заједничке зборнике. Први је био Алманах књижевника Републике Српске. Добитник је многих награда и признања. За своје стваралаштво награђивана је од стране војног гарнизона, а као главни организатор културних манифестација, попут Зворничког културног љета, добитник је многобројних захвалница и признања.

Живи и ствара у Зворнику.

(13. мај 2023)



Добро дошли на Поезију суштине, сајт за књижевност, а пре свега поезију. На овом сајту можете читати најлепшу поезију добро познатих песника, али и оних за које до сада, можда, нисте знали.

Најновије на Поезији суштине

poezija sustine na fejsbuku

Најлепша љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена. Много добрих и познатих великих песника. Прелепа српска љубавна поезија

Српска родољубива поезија

Најлепша и најбоља српска родољубива поезија. Родољубива поезија великих познатих песника.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштине Поезија суштине | Сва права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива сајтаАрхива сајта