slike pesnika

Едгар Алан По



Биографија

edgar alan po pesme biografija poezija proza
Едгар Алан По је рођен 19. јануара 1809. године у Бостону. Био је песник, приповедач и теоретичар књижевности, један од најистакнутијих представника романтизма у историји америчке књижевности.

Поов отац је напустио породицу 1810. године, а његова мајка је преминула наредне године. Као сироче, одведен је у Вирџинију у град Ричмонд где су га примили Џон и Франсис Алан. Иако никад званично усвојен, провео је велики део детињства као део те породице.

Ускоро је почела да се појављује напетост између Џона и Едгара због дугова, највише насталих коцкањем, и цене школовања. По је један семестар похађао Универзитет у Вирџинији пре него што се исписао због немогућности плаћања. 

edgard alan po americki pisac

Свађао се са Џоном Аланом око новчаних средстава за своје образовање пре него што се под лажним именом регрутовао у војску 1827. године. Тада му је и почела, мада на почетку скромна издавачка каријера анонимном збирком песама, „Тамерлан и друге песме“. Смрћу Франсис Алан 1829. године, По и Џон Алан су се опет привремено зближили. Касније као неуспешни официрски питомац (кадет) на Вест Поинту, По се чврсто одлучује да буде песник и писац, и раставља се са Џоном Аланом.

Његова поезија зна само за осећање дубоке сете и туге и одликује се звучношћу и музикалношћу чудесно ономатопејских стихова. За њу би се, осим тога, могло рећи да представља теорију на делу, будући да се готово у целини темељи на Поовим строгим поетским начелима, пре свега на начелу краткоће, сугестивности и симболизације, као и на уверењу да се савршенство риме може остварити једино повезивањем једноличности и неочекиваности; По, дакле, верује да нема савршене лепоте без извесне необичности у њеним сразмерама. Шарл Бодлер – први преводилац овог уклетог песника, песника понора, како га назива Исидора Секулић – за Поову поезију, не без дивљења, каже да је дубока, жалобна, веома брижљиво писана, провидна, али и правилна попут кристалног драгуља.

По је и један од твораца тзв. кратке приче, али и поетике приповетке тајанства и страве – оваплоћене у својеврсној синтези фантастичне тематике са рационалношћу и уверљивошћу у области мотивације и приповедачког приступа теми (ту особеност Поовог приповедачког поступка Фјодор Достојевски назваће фантастичним реализмом) – која ће до данашњих дана утицати како на европску, тако и на латиноамеричку књижевност. 

Едгард По се сматра и творцем детективске приче, чак и претечом Жила Верна и Велса. Снажно је утицао на француске симболисте, као и на енглеске песнике Росетија, Свинберна и Роберта Луиса Стивенсона.

Едгар Алан По је умро 8. октобра 1849. године у Балтимору.

Дела: песме "Гавран", "Анабел Ли", "Елдорадо", "Град у мору", "У сну сан", "Јулалума"", приповетке "Бунар и клатно", "Пад куће Ушера", "У дубинама Малстрема", "Мачка Црвене смрти", "Црна мачка", "Вилијем Вилсон", поетички списи "Филозофија композиције", "Песничко начело", "Маргиналије". 


Добро дошли на Поезију суштине, сајт за књижевност, а пре свега поезију. На овом сајту можете читати најлепшу поезију добро познатих песника, али и оних за које до сада, можда, нисте знали.

Најновије на Поезији суштине

poezija sustine na fejsbuku

Најлепша љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена. Много добрих и познатих великих песника. Прелепа српска љубавна поезија

Српска родољубива поезија

Најлепша и најбоља српска родољубива поезија. Родољубива поезија великих познатих песника.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштине Поезија суштине | Сва права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива сајтаАрхива сајта