slike pesnika

Љиљана Јарић



Биографија

Љиљана Јарић је рођена 19. јуна 1953. године у Бањој Луци. После завршене гимназије, завршила је студије Историја југословенске књижевности и језика у Сарајеву и Новом Саду. Све време свог радног стажа провела је у образовању као професор српског језика и књижевности.

Професија професора је изузетно напорна и захтевна. Изискује пуно стрпљења, разумевања и непрестаног усавршавања. То је филозофија доживотног учења, филозофија доживотног преношења наученог на младе, како би били што спремнији за нове изазове неких будућих времена.

ljiljana jaric pesnikinja pesme savremena poezija

Такође, ова професија, пружа пуно радости и задовољства које само деца могу подарити.

Као професор српског језика и књижевности Љиљан Јарић је настојала да ученици негују писменост као знак лепог васпитања. Кроз упознавање са књижевним ликовима, њиховим животима, врлинама и манама, преносила је љубав према књизи као извору животне истине, као напитку од ког се расте, јача и постаје богат.

Циљ је ученике, који живе у овом и оваквом свету, научити да воле и негују свој језик и своју националну књижевност. Да негују дух толеранције и различитости. А нарочито да, пре свега, постану и остану добри људи.

Поезијом, том краљицом духа и душе, се бави дуги низ година. Поред писања поезија пише и рецензије на збирке поезије других песника, као и стручне анализе и осврте на песме које je инспиришу. Члан je жирија поетске групе Escritores sin Fronteras за песнике који не говоре шпански. Заступљена je и у великој антологији песника из целог света „Anthology Mediterranean Waves.“

Издала је збирке песама Ходници времена (2022), Утеха стиха (2023).

Напомена:
Биографија је писана по диктату Љ. Ј.
(20. јуна 2023)


Добро дошли на Поезију суштине, сајт за књижевност, а пре свега поезију. На овом сајту можете читати најлепшу поезију добро познатих песника, али и оних за које до сада, можда, нисте знали.

Најновије на Поезији суштине

poezija sustine na fejsbuku

Најлепша љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена. Много добрих и познатих великих песника. Прелепа српска љубавна поезија

Српска родољубива поезија

Најлепша и најбоља српска родољубива поезија. Родољубива поезија великих познатих песника.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштине Поезија суштине | Сва права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива сајтаАрхива сајта