slike pesnika

Варлам Шаламов



Биографија

varlam salamov pesme poezija stihovi biografija
Варлам Шаламов је рођен 18. јуна 1907. године у граду Вологда у свештеничкој породици. Био је руски песник и прозни писац. Након завршене средње школе, 1924. године отишао је у Москву где је радио као кожарски радник. Од 1926. до 1928. године студирао је на Московском државном универзитету одакле је избачен због скривања порекла (навео је да је његов отац – инвалид, без навођења да је свештеник).

Због својих уверења провео је седамнаест година у Стаљиновим затворима и логорима. Рехабилитован је 18. јула 1956. године.

varlam salamov ruski pesnici

Оно што је писац видео и преживео у логорима нашло се у збирци Приче са Колиме. Објавио је збирке песама: Огњило (1961), Шуштање лишћа (1964), Пут и судбина (1967), Московски облаци (1972), Тачка кључања (1977)…

Примљен у Савез писаца СССР-а 1972. године.

Варлам Шаламов је умро 18. јануара 1982. године у дому за старе и инвалиде. Сахрањен је у Москви.


Добро дошли на Поезију суштине, сајт за књижевност, а пре свега поезију. На овом сајту можете читати најлепшу поезију добро познатих песника, али и оних за које до сада, можда, нисте знали.

Најновије на Поезији суштине

poezija sustine na fejsbuku

Најлепша љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена. Много добрих и познатих великих песника. Прелепа српска љубавна поезија

Српска родољубива поезија

Најлепша и најбоља српска родољубива поезија. Родољубива поезија великих познатих песника.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштине Поезија суштине | Сва права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива сајтаАрхива сајта