slike pesnika

Иво Андрић – ИЗНАД ПОБЈЕДАivo-andric

Из године у годину слушам урлик о побједи, а све је мање хљеба на свијету и снаге у људима, док земљом пролази лаж о побједи.

Ваша побједа има ниско чело и црвене очи. У побједника је немиран поглед. Проклето је ваше огњено побједничко вино. О, не окрепљује оно и не весели!

Бог држи руку на тјемену побијеђених, а побједник је сам и његова радост пламти и гасне. Све што је наде, утјехе и љепоте на свијету открива се очима побијеђених; побједници су слијепи, дрхте и горе, и немају ништа до своје дивље пламене радости иза које остаје пепео.

Јер шта су друго данашње побједе него сутрашњи порази? У очима човјека самца нема добивених ни изгубљених битака, него у свим ратовима једнако: добивеним као и изгубљеним, једно поражено човјечанство.

Вјетрови путују и кише иду, добре и плодне, увијек једнаке, а заставе се полако растачу и цијепају; и боје блиједе и све се заборавља, а човјек остаје увијек исти, погнут под болом и устрајан у раду; вену вијенци и труну заставе, а остаје човјек који сије и ради и киша која му помаже. Ко ће побиједити човјека?

То је само Бог на час окренуо лице и оставио свијет у тами, а ви урлате: побједа, али побједе нема, него једна мала крвава лаж и једна велика несрећа.

Ти побједници су блиједи са великим ружним устима, а крв им је насјела на очи, али ће их постидјели једног јутра море својим миром и њиве својом светом тишином.

Све је то само кратак ружан сан, тај говор о побједама. Нема пораза ни побједа него увијек и свуда, код поражених једнако као и код побједника, напаћен и понижен човјек.

(Ex ponto, Немир дана)
Можда вас и ово занима

Претходно Следеће


Најлепша љубавна, родољубива, описна лирска поезија - песника из целог света

Љубавна поезија

Родољубива поезија

Најлепша љубавна и родољубива поезија свих времена великих песника целог света из свих векова. Проза - кратке приче. Песме читајте и ћирилицом и латиницом.

Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштинеПоезија суштине | Права задржанa | За свако преузимање и јавно објављивање обавезно навести извор преузетог текста | Архива овог сајтаАрхива овог сајта