slike pesnika

Паул ЦеланБиографија

paul celan biografija nemacka poezija pesnik i pesme
Паул Целан – право име Паул Анчел (Paul Antschel) – рођен је 23. новембра 1920. године у Черновцима, румунској Буковини. Године 1938. уписује студије медицине у Туру (Француска), али их убрзо напушта. Већ следеће године се враћа у родно место (које ће 1940. године бити прикључено СССР-у) и уписује студије романистике.

Године 1941. нацисти окупирају Черновце, а његова је породица 1942. године депортована у концентрациони логор. Читава породица је страдала у логору. Од читаве породице, само је млади Паул стицајем срећних околности преживео. У ослобођене Черновце ће се, након бекства из логора, вратити 1944. године, где ће наставити са студијама романистике.

Од 1945. до 1947. године (када и објављује своје прве песме на румунском језику у часопису "Агора") ради као преводилац у Букурешту. Затим се сели у Беч. Од тада песме пише искључиво на немачком језику. Године 1960. добија значајну немачку књижевну награду "Георг Бихнер" ("Georg Büchner Preis").

У Паризу, 20. априла 1970. године, Паул Целан скоком у Сену одузима себи живот.


Најновије на Поезији суштине

poezija sustine na fejsbuku

Најлепша љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена. Много добрих и познатих великих песника. Прелепа српска љубавна поезија

Српска родољубива поезија

Најлепша и најбоља српска родољубива поезија. Родољубива поезија великих познатих песника.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштине Поезија суштине | Сва права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива сајтаАрхива сајта