slike pesnika

Паул Целан



Биографија

paul celan biografija poezija pesme stihovi
Паул Целан рођен је 23. новембра 1920. године у Черновцима, румунској Буковини. Био је песник, преводилац и есејиста немачког језичног израза. Он је рођен као Паул Анчел у породици немачких Јевреја циониста.

Године 1938. уписује студије медицине у Туру (Француска), али их убрзо напушта. Већ следеће године се враћа у родно место (које ће 1940. године бити прикључено СССР-у) и уписује студије романистике.

Године 1941. нацисти окупирају Черновце, а његова је породица 1942. године депортована у концентрациони логор. Читава породица је страдала у логору. Од читаве породице, само је млади Паул стицајем срећних околности преживео.

paul celan pesnik

У ослобођене Черновце ће се, након бекства из логора, вратити 1944. године, где ће наставити са студијама романистике. Након кратких студија англистике, запошљава се 1945. као лектор и преводилац у једном издавачком подузећу у Букурешту. У то време објављује прве песме у часопису „Агора”, а истовремено се бави превођењем Кафке.

Године 1947, напушта стаљинизмом притиснуту Румунију и након кратког боравка у Бечу 1948. године коначно се настањује у Паризу. Од тада песме пише скључиво на немачком језику. Студира германистику и лингвистику и након тога ради на Вишој нормалној школи као лектор немачког језика. Преводи немачке, руске и енглеске песнике: Ремба, Блока, Мандељштама, Јесењина, Шекспираа и многе друге песнике на немачки језик.

Награђен је Књижевном наградом града Бремена 1958. године, а 1960. Бихнеровом наградом, и 1964. Великом наградом за уметност Северне Рајне-Вестфалије.

Паул Целан је 20. априла 1970. године, у Паризу, скоком у Сену одузео себи живот.


Добро дошли на Поезију суштине, сајт за књижевност, а пре свега поезију. На овом сајту можете читати најлепшу поезију добро познатих песника, али и оних за које до сада, можда, нисте знали.

Најновије на Поезији суштине

poezija sustine na fejsbuku

Најлепша љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена. Много добрих и познатих великих песника. Прелепа српска љубавна поезија

Српска родољубива поезија

Најлепша и најбоља српска родољубива поезија. Родољубива поезија великих познатих песника.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштине Поезија суштине | Сва права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива сајтаАрхива сајта