Textual description of firstImageUrl

Весна КрмпотићВесна Крмпотић
Рођена је 17. јуна 1932. године у Дубровнику. Дипломирала психологију и енглески на Филозофском факултету у Загребу, а бенгалски језик на Филозофском факултету Универзитета у  Њу Делхију.
Почетком шездесетих година радила је као уредница у Литерарној редакцији Радио Загреба, затим као уредница у Просвјети и Глобусу, као и у културној редакцији Радио Београда.
Као супруга дипломата дуже време боравила је у Египту, САД  и Гани. Од 1962. до 1964. године провела је на специјализацији бенгалског језика у Индији. Уз учестала путовања, посебно у Индију, од 2004. живела је и радила у Загребу и Београду као професионална књижевница.
Објавила је преко стотину књига поезије, прозе, есеја, приповетки, романа, драма, антологија. Ауторка је највеће песничке збирке у светској књижевности "108 x 108", која садржи 11. 664 песме, а најпознатије јој је дело "Брдо изнад облака".
Била је чланица Хрватског друштва писаца и Друштва хрватских књижевника. Добитница је низа хрватских књижевних награда, међу којима
Годишње награде Владимир Назор (1975)
Награде Владимир Назор за животно дјело (1999)
Награде ХАЗУ за књижевност (2006) за збирку песама "108x108",
Награде Иван Горан Ковачић (1988) за роман "Брдо изнад облака"...
Одликовање за заслуге у култури (2008).
•Награде Тин Ујевић за допринос хрватском песништву (2013).
Умрла је 21. августа 2018. године.Најбољи песници и најлепша поезија. Најчитаније песме. Љубавна поезија. Српска поезија. Француска поезија. Руска поезија. Немачка поезија. Светска поезија. Поезија о животу.

Copyright © 2012 - Поезија суштине | Сва права задржана  | За јавно публиковање обавезни сте навести извор преузетог текста |  Мапа сајта  | W4ME™-des
Поезија Анђелка ЗаблаћанскогПоезија вековаСуштина поетикеОнлајн пoезијаМисли великана