slike pesnika

Добриша Цесарић



Биографија

dobrisa cesaric pesme biografija poezija stihovi
Добриша Цесарић рођен je у Славонској Пожеги, 10. јануара 1902. године. Био је хрватски и југословенски песник. Детињство је провео у Осијеку, матурирао у Загребу, где је и студирао на Филозофском факултету.

У књижевности се појавио као ђак песмом "И ја љубим" у часопису "Побратим" 1916. године, а прву књигу песама објавио је 1931. године. Потом је штампао више збирки поезије, за живота је објавио шест књига које су различити избори већ објвљиваних песама, писао је критичке и мемоарске текстове.

dobrisa cesaric hrvatski pesnik

Као песника сутона, вечери, јесени, бола и жудње за светлом, највише га је заоукупљало обично, свакодневно, неупадљиво људско лице из забаченог ресторана или болничке чекаонице, из загушљиве канцеларије или подстанарске собице из радничког стана или трешњевачке улице.

Због једноставности и јасноће. али и наративности, Цесарићева лирика је уживала велику популарност у широким читалачким круговима. Заокупљен темом субјекта у отуђеном свету, поезији је вратио естетику бола, а оријентација на човека и друштво упутила га је на социјално ангажовану књижевност.

Понекад носталгичан, ретко када суморан, Цесарић је песник лепоте живота, песник града, љубави и узајамне људске симпатије и повезаности генерација, естета који је однеговао свој стил. Добитник је награде "Горанов вијенац", 1976. године.

Добриша Цесарић је умро 18. децембра 1980. године у Загребу.

Библиографија: "Лирика" (1931.), "Спасена свјетла" (1938.), "Изабрани стихови" (1942.), "Пјесме'' (1951.), "Књига препјева" (1951.), "Освијетљени пут" (1953.), "Голи часови" (1956.), "Изабране пјесме" (1960.), "Поезија" (1965.), "Слап" (изабране пјесме, 1970.), "Изабране пјесме и препјеви" (1975.)


Добро дошли на Поезију суштине, сајт за књижевност, а пре свега поезију. На овом сајту можете читати најлепшу поезију добро познатих песника, али и оних за које до сада, можда, нисте знали.

Најновије на Поезији суштине

poezija sustine na fejsbuku

Најлепша љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена. Много добрих и познатих великих песника. Прелепа српска љубавна поезија

Српска родољубива поезија

Најлепша и најбоља српска родољубива поезија. Родољубива поезија великих познатих песника.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштине Поезија суштине | Сва права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива сајтаАрхива сајта