slike pesnika

Велес Перић



Биографија

veles peric pesme poezija stihovi biografija
Велес Перић (право име Петар Перић) рођен је 30. марта 1924. године у Београду. Био је српски песник чија је звезда кратко засјала након Другог светског рата и брзо била угашена.

Због припадности СКОЈ-у избачен из Треће београдске гимназије 1943. године и матурирао je тек 1945. године по ослобођењу. Студирао је права на Београдском универзитету и био један од најпопуларнијих песника 1946. и 1947. године све до хапшења 1949. године и отпремања на Голи оток.

veles peric pesnik

Поезијом се више није бавио јавно, и за живота није објавио ниједну збирку песама. То је после његове смрти, 1995. године, учинио његов голооточки пријатељ и писац Галиб Сулејмановић, објавивши у приватном издању (Независна издања Слободана Машића) песме које је успео да сакупи под насловом Кроз зелени талас. Неке од његових песма су данас заступљене у антологијама и изборима, а најпознатија Кочијашу, сачувана у више верзија, пева се као стара градска песма.

Велес Перић је умро 6. септембра 1991. године у Београду.


Добро дошли на Поезију суштине, сајт за књижевност, а пре свега поезију. На овом сајту можете читати најлепшу поезију добро познатих песника, али и оних за које до сада, можда, нисте знали.

Најновије на Поезији суштине

poezija sustine na fejsbuku

Најлепша љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена. Много добрих и познатих великих песника. Прелепа српска љубавна поезија

Српска родољубива поезија

Најлепша и најбоља српска родољубива поезија. Родољубива поезија великих познатих песника.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштине Поезија суштине | Сва права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива сајтаАрхива сајта