slike pesnika

Стеван Луковић



Биографија

stevan lukovic pesme biografija poezija stihovi
Стеван Луковић је рођен 27. децембра 1877. године у Чачку као најстарији од деветоро деце, Милоја и Јелене. Његова породица је прешла 1888. године у Београд да би деци обезбедила даље школовање. Похађао је Прву а потом Трећу гимназију у којој је био председник чувене литерарне ђачке дружине „Нада“.

Завршио је Правни факултет у Београду. Бавио се књижевним радом, а радове је објављивао у Српском књижевном гласнику, као и у „Венцу“ и „Књижевним новостима“ (који су излазили у Загребу и Ријеци). Истакао се као новинар и књижевник радећи у „Звезди“ и „Дневном листу“

stevan m lukovic srpski pesnik

Био је песник у време кад је српска поезија почела да се ослобађа романтизма, творац је изванредно мелодичне лирике која подсећа на Верлена. Написао је мало, свега двадесет девет песама, а објављивао их још мање, уверен да нису добиле коначан облик. Тек после смрти објављена му је поетска збирка „Песме Стевана М. Луковића“ (1903).

Јован Скерлић („Историја нове српске књижевности“) о Луковићу је написао:

Занимљива и лепа књижевна појава била је поезија рано преминулога Стевана Луковића (1877. до 1902). Он је почео писати половином деведесетих година, али то су били обични ђачки покушаји без вредности. Осетивши шта све треба знати па моћи писати, он се дао на проучавање француских песника, нарочито Алфреда де Мисеа и Пола Верлена. Не публикујући своје стихове, уверен да још нису како треба, он је оставио за собом известан број недовршених песама, које су његови пријатељи издали у Београду 1903. године (Песме Стевана М. Луковића).

Те малобројне, још недовршене, песме показују велики и оригиналан песнички таленат. Песничка природа у најбољем смислу речи, фина душа и отмен дух, Луковић је и формом и садржином доносио нешто ново у српску поезију. Он је песник "чезнућа и снова", неодређене туге и дискретне меланхолије, нечега неодређеног, сановног, суптилних стања свести. Његов елегичан и лиричан стих је музикалан и у неколико песама постигнути су велики музички ефекти. Неколико његових песама симболичких и музикалних иду у најоригиналније и најбоље ствари модерне српске поезије.

Стеван Луковић је умро веома млад, 30. августа 1902 године у Београду, и није успео да сасвим развије свој изразити песнички таленат.


Добро дошли на Поезију суштине, сајт за књижевност, а пре свега поезију. На овом сајту можете читати најлепшу поезију добро познатих песника, али и оних за које до сада, можда, нисте знали.

Најновије на Поезији суштине

poezija sustine na fejsbuku

Најлепша љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена. Много добрих и познатих великих песника. Прелепа српска љубавна поезија

Српска родољубива поезија

Најлепша и најбоља српска родољубива поезија. Родољубива поезија великих познатих песника.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштине Поезија суштине | Сва права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива сајтаАрхива сајта