Latinica     Ћирилица

Textual description of firstImageUrl

Шандор ПетефиШандор Петефи
Рођен је 1. јануара 1823. године од оца Србина и мајке Словакиње из Мађарске. Водећи песник мађарског романтизма. Крштено име му је Александар Петровић. Рано је напустио школско образовање, посветио се књижевном раду, новинарству и револуционарној активности. Учесник је револуције 1848. године. Петефи је лирски и епски песник, романсијер и драмски писац. Светску славу је достигао љубавном, дескриптивном и револуционарном лириком. У љубавној лирици је чисти романтичар који пева о својим интимним осећањима и расположењима. Његово певање одликују једноставност и непосредност обогаћени мотивима из народног живота. 
Иако је страдао веома млад, оставио је значајно књижевно дело: Песма нације (1848), Бисери љубави (1845), Облак (1846); епови Витез Јанош (1844) и Апостол (1848); роман Џелатов конопац (1845).
Шандор Петефи је био веома вољен и цењен писац код Срба. Јаков Игњатовић је писао о сусрету с њим 1884. године; Јован Јовановић Змај је ценио Петефија и на српски језик превео и препевао му двадесетак песама; о њему пише са одушевљњем и тугом Ђура Јакшић. 
Петефи је погинуо у борби 31. јула 1849. године у двадесет шестој години живота.


Претходно Следеће

"Најлепша поезија је тренутак кад ниси свестан песме." то вам нуди Поезија суштине са близу 4.000 песама познатих и мање познатих светских и наших песника.

Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштинеПоезија суштине | Сва права задржана  | За свако јавно публиковање обавезни сте да наведете извор преузетог текста |  Архива овог сајтаАрхива овог сајта