slike pesnika

Петар Рајин Васић



Биографија

petar-rajin-vasic
Петар Рајин Васић, новинар и публициста, рођен је 27. јуна 1941. године у Пиперцима, општина Бијељина. Вишу реалну гимназију је похађао у Брчком и Бијељини где је 1960. положио велику матуру. Након тога слушао је једно полугодиште педагошку групу предмета у Учитељској школи Травник где је положио дипломски учитељски испит. Три године је радио као учитељ у босанским селима, а потом прешао у Средњошколски ђачки дом Зеница и седам година радио као васпитач. Од 1971. па до 1978. године провео је на разним дужностима у органима општинске управе, а у периоду од 1978. до 1984. године био је на истакнутијим друштвено-политичким функцијама у Зеници. Посљедње две године живљења и рада у Зеници био је и директор Ђачког дома, од почетка септембра 1990. до краја маја 1992. године. 

Паралелно са педагошким и друштвеним радом бавио се и новинарством. Сарађивао је у локалном листу Наша ријеч и у неким стручним листовима на нивоу тадашње државе (Мјесна заједница, Загреб и Одбрана и заштита, Београд). Завршио је педагошку академију, студирао педагогију у Сарајеву, а новинарску диплому је стекао на Југословенском институту за новинарство у Београду.

Када се разбуктао ратни пожар у БиХ избегао је са породицом у Београд где је био до краја 1994. године. Потом је мобилисан у Војску Републике Српске где проводи посљедњу годину рата као новинар у Источно-босанском корпусу. Одатле се јављао и као дописник Политике експрес и Екстра магазина.

У Брчко се доселио почетком 1996. године одакле је наставио да ради за листове Екстра магазин, Бијељина, Наша борба, Београд и Ослобођење, Бања Lука. Једно време радио је и као фоторепортер Брчанских погледа. Објављивао је и краће књижевне форме, сатиричог и приповедачког жанра. Песме пише одувек али их је стидљиво саопштава другима. Ово је један од првих његових покушаја представљања своје поезије јавности.

Коаутор је више књига о Брчком и Брчком Дистрикту Босне и Херцеговине: Брчко-хроника супервизије, 1999. године, Брчко дистрикт БиХ - Будућност је почела, 2003. године, Будућност је почела, и још неколико заједничких књига, а своју прву ауторску књигу Супервизор промовисао је петог марта 2010. године, на десету годишњицу проглашења Коначне арбитражне одлуке о Брчком.

Покренуо је и уређивао билтен Владе Дистрикта Мост 2000 који је излазио редовно од октобра 2000. године до октобра 2003. године.

Суоснивач је, а сада и председник, Удружења за неговање српског културно-историјског наслеђа Баштинар, Брчко и члан редакције истоименог часописа (Баштинар) који излази два пута годишње.
(1. јул 2013)


Добро дошли на Поезију суштине, сајт за књижевност, а пре свега поезију. На овом сајту можете читати најлепшу поезију добро познатих песника, али и оних за које до сада, можда, нисте знали.

Најновије на Поезији суштине

poezija sustine na fejsbuku

Најлепша љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена. Много добрих и познатих великих песника. Прелепа српска љубавна поезија

Српска родољубива поезија

Најлепша и најбоља српска родољубива поезија. Родољубива поезија великих познатих песника.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштине Поезија суштине | Сва права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива сајтаАрхива сајта