slike pesnika

Петар Рајин ВасићБиографија


Петар Рајин Васић, новинар и публициста, рођен је 27. 6. 1941. године у Пиперцима, општина Бијељина. Вишу реалну гимназију је похађао у Брчком и Бијељини гдје је 1960. положио велику матуру. Након тога слушао је једно полугодиште педагошку групу предмета у Учитељској школи Травник гдје је положио дипломски учитељски испит. Три године је радио као учитељ у босанским селима, а потом прешао у Средњошколски ђачки дом Зеница и седам година радио као васпитач. Од 1971. па до 1978. године провео је на разним дужностима у органима општинске управе, а у периоду од 1978. до 1984. године био је на истакнутијим друштвено-политичким функцијама у Зеници. Посљедње две године живљења и рада у Зеници био је и директор Ђачког дома, од почетка септембра 1990. до краја маја 1992. године. Паралелно са педагошким и друштвеним радом бавио се и новинарством. Сарађивао је у локалном листу "Наша ријеч" и у неким стручним листовима на нивоу тадашње државе ("Мјесна заједница", Загреб и "Одбрана и заштита", Београд). Завршио је педагошку академију, студирао педагогију у Сарајеву, а новинарску диплому је стекао на Југословенском институту за новинарство у Београду. 
Када се разбуктао ратни пожар у БиХ избегао је са породицом у Београд где је био до краја 1994. године. Потом је мобилисан у Војску Републике Српске где проводи посљедњу годину рата као новинар у Источно-босанском корпусу. Одатле се јављао и као дописник „Политике експрес“ и „Екстра магазина“.
У Брчко се доселио почетком 1996. године одакле је наставио да ради за листове "Екстра магазин", Бијељина, "Наша борба",  Београд и "Ослобођење",  Бањалука. Једно вријеме радио је и као фоторепортер "Брчанских погледа". Објављивао је и краће књижевне форме, сатиричог и приповедачког жанра. Песме пише одувек али их је стидљиво саопштава другима. Ово је један од првих његових покушаја представљања своје поезије јавности. 
Коаутор је више књига о Брчком и Брчком Дистрикту Босне и Херцеговине:"Брчко-хроника супервизије", 1999. године, "Брчко дистрикт БиХ - Будућност је почела", 2003. године, "Будућност је почела", и још неколико заједничких књига, а своју прву ауторску књигу „Супервизор“ промовисао је петог марта 2010. године, на десету годишњицу проглашења Коначне арбитражне одлуке о Брчком. 
Покренуо је и уређивао билтен Владе Дистрикта "Мост 2000" који је излазио редовно од октобра 2000. године до октобра 2003. године.
Суоснивач је, а сада и председник, Удружења за његовање српског културно-историјског насљеђа "Баштинар" Брчко и члан редакције истоименог часописа (Баштинар) који излази два пута годишње.


Можда вас и ово занима

Претходно Следеће

Најлепша љубавна, родољубива, описна лирска поезија песника из целог света

Љубавна поезија

Родољубива поезија

Најлепша љубавна и родољубива поезија свих времена великих песника целог света из свих векова. Проза - кратке приче. Песме читајте и ћирилицом и латиницом.

Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштинеПоезија суштине | Права задржанa | За свако преузимање и јавно објављивање обавезно навести извор преузетог текста | Архива овог сајтаАрхива овог сајта