slike pesnika

Немања Вељовић



Биографија

nemanja veljovic subrosa
Немања Вељовић Суброса је рођен 1997. године у Блацу. Студира Филолошки факултет Универзитета у Београду.

Пише књижевну критику, огледе из књижевности и теорије књижевности. Радови су му објављени у домаћим и међународним књижевним часописима. Писао је о Фридриху Хелдерлину, Фернанду Песои, Лази Костићу, Иви Андрићу, Раду Драинцу, Душану Матићу, Оскару Давичу, Зорану Богнару, Петеру Хандкеу, Сави Стијеповићу итд. За есеј „Поетско-филозофска мисао у стиху Глад ми је бескрајна а руке вечно празне“ је добио награду Млади Драинац за 2017. годину. Учествовао је на многим научним скуповима о српској и светској књижевности у земљи и иностранству.

Радио је као новинар у Краљеву (Краљевачка телевизија, КаТв, портала Круг). У сарадњи са директором Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ из Београда (проф. др Александар Јерков), радио је на пројектима дигитализације, ради очувања старих и вредних књига Универзитетске библиотеке, као и на пројекту дигитализација српске књижевне критике XX века. Екслузивни књижевни критичар дневног листа “Данас” (2016 – ), “Златна греда”.  Члан је жирија за доделу књижевне награде “Меша Селимовић“ (2018 – ), књижевне награде “Млади Дис” (2019 – 2021), књижевне награде “Јован Скерлић” (2018 – ), Награде “Златни Храст“ (2020 – ), као и награде “Димитрије Митриновић” (2019 – ) коју додељује фондација за очување лепих уметности “Арс Лонга”. На радио Београду 2, у емисији Читач, представља дела из светске књижевности. Немања Вељовић Суброса је генерални секретар фондације за очување лепих уметности “Арс Лонга“, главни уредник у ИК Скрипта Интернационал, као и члан Удружења новинара Србије.

Тренутно живи у Београду. 

(15. децемвар 2020)


Добро дошли на Поезију суштине, сајт за књижевност, а пре свега поезију. На овом сајту можете читати најлепшу поезију добро познатих песника, али и оних за које до сада, можда, нисте знали.

Најновије на Поезији суштине

poezija sustine na fejsbuku

Најлепша љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена. Много добрих и познатих великих песника. Прелепа српска љубавна поезија

Српска родољубива поезија

Најлепша и најбоља српска родољубива поезија. Родољубива поезија великих познатих песника.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштине Поезија суштине | Сва права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива сајтаАрхива сајта