slike pesnika

Мома Димић



Биографија

moma dimic biografija pesme poezija
Мома Димић рођен је 28. фебруара 1944. године у Миријеву, тада селу у близини Београда. Био је српски песник, преводилац, романсијер, путописац, есејиста, драмски писац, филмски сценариста; дугогодишњи уметнички директор Београдских међународних сусрета писаца, члан Удружења књижевника Србије.

На београдском Филозофском факултету је дипломирао 1968. године у време студентских протеста. Свој најчувенији роман, „Живео живот Тола Манојловић“ написао је још 1966. године. 

moma dimic srpski pesnik pisac

Касније, роман је преточен у драму која је само после две године играна и у Лондону, а потом је снимљен и филм. Драма је у београдском Атељеу 212 имала преко 400 представа, са Петром Краљем у главној улози.

Путовао је широм света (помиње се да је посетио 250 светских градова и спријатељио се са бројним познатим писцима. Његове књиге преведене су на десет језика. Добитник је бројних домаћих и међународних награда за књижевност и преводилаштво. Димић је заступљен у многим домаћим и страним антологијама српске поезије и прозе. Објавио је око 40 књига, а превео десетак књига са шведског језика.

Мома Димић је умро после краће и тешке болести 8. јуна 2008. године и сахрањен у родном Миријеву.


Добро дошли на Поезију суштине, сајт за књижевност, а пре свега поезију. На овом сајту можете читати најлепшу поезију добро познатих песника, али и оних за које до сада, можда, нисте знали.

Најновије на Поезији суштине

poezija sustine na fejsbuku

Најлепша љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена. Много добрих и познатих великих песника. Прелепа српска љубавна поезија

Српска родољубива поезија

Најлепша и најбоља српска родољубива поезија. Родољубива поезија великих познатих песника.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштине Поезија суштине | Сва права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива сајтаАрхива сајта