slike pesnika

Миодраг Павловић



Биографија

miodrag pavlovic pesme biografija poezija stihovi
Миодраг Павловић рођен је 28. новембра 1928. године у Новом Саду. Основну и средњу школу је завршио у Београду, као и Медицински факултет који је студирао у периоду 1947-1954. године. Песник је, приповедач, есејиста, драмски писац, преводилац и антологичар. Имао је водеће место у модерној српској поезији већ од објављивања култне књиге 87 песама 1952. године, која је била и његова прва збирка.

Био је изванредан зналац српске и европске поезије, сјајан есејиста. Један од најутицајнијих песника послератне српске књижевности. Његова поезија и есеји су објављени на свим европским језицима и неколико оријенталних језика. Његова дела су нарочито превођена на немачки језик и врло високо оцењивана у најугледнијим немачким листовима. Заступљен је у првој антологији модерне српске поезије на немачком језику која је изашла 2004. године. Ова антологија се зове Песма помера брда према једном стиху Миодрага Павловића, антологија садржи 260 песама од 82 песника.

miodrag pavlovic pesnik

Међу најзначајнија његова дела спадају збирке поезије 87 песама (1952), Стуб сећања (1953), Хододарје (1971), Улазак у Кремону (1989), Космологија профаната (1990), С Христом нетремице (2001), романи Други долазак (2000), Афродитина увала итд. Написао је више књига есеја. Саставио је неколико антологија поезије, међу њима се посебно истиче Антологија српског песништва од XIII до XX века (1964), а потом велики број издања. Ова антологија је поново вратила на поетску сцену неке заборављене писце као што је на пример Милица Стојадиновић Српкиња.

Добитник је многобројних награда за књижевност код нас и у свету.

Миодраг Павловић је био редовни члан Европске академије за поезију. Дописни члан Српске академије наука и уметности постао је 1978. године, а редовни члан 1985. године.

У Немачкој је 2012. године добио међународну „Петраркину награду“.

Миодраг Павловић је умро 17. августа 2014. године у Тутлингену (Немачка).


Добро дошли на Поезију суштине, сајт за књижевност, а пре свега поезију. На овом сајту можете читати најлепшу поезију добро познатих песника, али и оних за које до сада, можда, нисте знали.

Најновије на Поезији суштине

poezija sustine na fejsbuku

Најлепша љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена. Много добрих и познатих великих песника. Прелепа српска љубавна поезија

Српска родољубива поезија

Најлепша и најбоља српска родољубива поезија. Родољубива поезија великих познатих песника.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштине Поезија суштине | Сва права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива сајтаАрхива сајта