slike pesnika

Милован Витезовић



Биографија

milovan vitezovic pesme poezija biografija
Милован Витезовић рођен је у Витезовићима код Косјерића 11. септембра 1944. године. Школовао се у Тубићу, Косјерићу, Ужицу и Београду; дипломирао је на Филолошком факултету, одсек општа књижевност, потом и на Факултету драмских уметности, одсек драматургија.

Витезовић је био српски писац, дугогодишњи уредник играног програма ТВ Београд и главни уредник уметничког програма РТС, професор филмског и телевизијског сценарија на катедри Драматургије Академије уметности. Писао је песме, романе, драме, филмска и ТВ сценарија, есеје, критике и афоризме.

Објавио је више од четрдесет књига у преко 180 издања. Аутор је 11 романа, који су сви били бестселери. Књиге је објављивао на немачком, енглеском, италијанском, словеначком, руском, македонском, грчком, румунском и хебрејском језику.

milovan vitezovic pesnik

За телевизију је писао сценарија за драме Шешир професора Косте Вујића, и Снохватице I и II; за игране телевизијске серије Димитрије Туцовић (8 епизода), Приповедање Радоја Домановића (8 епизода) и Вук Караџић (16 епизода). Писао је сценарија за игране целовечерње ТВ филмове: Место сусрета Београд и Сребро на Одисејевом путу за европске телевизије ОРФ и ЗДФ. Са Здравком Шотром радио је сценарија по својим романима Лајање на звезде (награда фестивала Херцег Новог и Златна новосадска арена). Добитник је бројних награда.

Као спољни уредник за капитална дела Завода за уџбенике и наставна средства, учествовао је у приређивању дела Павла Поповића, Богдана Поповића, Јована Скерлића, Милана Кашанина и девет томова Стојана Новаковића. Један је од приређивача Сабраних дела Симе Милутиновића Сарајлије.

Био је председник Удружења књижевника Србије.

Милован Витезовић је умро после дуге и тешке болести 22. марта 2022. године у Београду.


Добро дошли на Поезију суштине, сајт за књижевност, а пре свега поезију. На овом сајту можете читати најлепшу поезију добро познатих песника, али и оних за које до сада, можда, нисте знали.

Најновије на Поезији суштине

poezija sustine na fejsbuku

Најлепша љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена. Много добрих и познатих великих песника. Прелепа српска љубавна поезија

Српска родољубива поезија

Најлепша и најбоља српска родољубива поезија. Родољубива поезија великих познатих песника.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштине Поезија суштине | Сва права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива сајтаАрхива сајта