slike pesnika

Милосав Буца Мирковић



Биографија

milosav buca mirkovic pesme biografija poezija
Милосав Буца Мирковић рођен је 2. септембра 1932. године од оца Милана и мајке Наде Петровић, у Александровцу. Малу матуру положио у родном граду, велику матуру у Пожаревцу, где је већ увелико писао и објављивао песме, књижевне и позоришне критике. Уписао Стоматолошки факултет у Београду, али после две године прешао на Филозофски. У студентски културни, политички и књижевни живот укључио се 1952. године, радећи и пишући у "Студенту", где је, између осталих текстова, објавио своју прву позоришну критику: "Стаклене менажерије" у Београдском драмском позоришту.

Са Мухаремом Первићем 1968. године улази у редакцију најбољег и најпресуднијег часописа "Дело", где ће остати до 1983. године. Сарађује у "Летопису", "Књижевности", "Позоришној култури", "Видицима", "Младости" и "Београдској недељи", где је деловао и као уредник културних рубрика, а најдужи новинарски рад посветио је "Политици-експрес" и "Нину".

milosav buca miekovic pesnik

Био генерални секретар Српске књижевне задруге и управник Југословенског драмског позоришта. Годинама је писао редовну књижевну критику у "Илустрованој политици". За собом има преко 16000 наслова критичких текстова и четрдесет књига.

Као песник Буца Мирковић не пева о себи. Он хоће свет. Својом поезијом стално излази на неке чистине, кроз упарађене пределе, пред зреле слике, издељене из богатог језика. Он хрли песми и кад је нема, он уме да је истера из камена. У издању библиотеке "Савременик" Српске књижевне задруге објављена је књига огледа о поезији и песницима "Певање и сневање књижевног критичара и песника Милосава Мирковића".

Мирковић је занимљива и особена појава у нашој послератној књижевној критици. Његови погледи на књижевност, посебно на лирику не наслањају се на туђа естетска учења, нити изграђују строго научну апаратуру којим би их изложио. Мирковић, једноставно, воли поезију и песнике (код многих критичара оваква склоност се не примећује), па сво поуздање тражи и изражава кроз искључиво свој доживљај поезије. То је пример новог експресионизма у критици. Поезија је, просто, изазов једном темпераменту да своје утиске снажно закува и живахно изрази, поричући правила хладнокрвне анализе.

Децембра 2004. године, жири Удружења књижевника Србије, одлучио је да песнику и есејисти, Милосаву Мирковићу-Буци, на свечаној седници Удружења, додели престижну награду Удружења књижевника Србије за "Животно дело" (За целокупно књижевно дело).

Милосав Буца Мирковић је умро 22. септембра 2013. године у Београду.


Добро дошли на Поезију суштине, сајт за књижевност, а пре свега поезију. На овом сајту можете читати најлепшу поезију добро познатих песника, али и оних за које до сада, можда, нисте знали.

Најновије на Поезији суштине

poezija sustine na fejsbuku

Најлепша љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена. Много добрих и познатих великих песника. Прелепа српска љубавна поезија

Српска родољубива поезија

Најлепша и најбоља српска родољубива поезија. Родољубива поезија великих познатих песника.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштине Поезија суштине | Сва права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива сајтаАрхива сајта