slike pesnika

Милена Павловић Барили



Биографија

milena pavlovic barili biografija pesme poezija stihovi
Милена Павловић Барили је рођена 5. новембра 1909. године у Пожаревцу и много је познатија као сликарка него песникиња. У периоду од децембра 1934. до фебруара 1936. године Милена Павловић Барили је објавила 17 песама и два цртежа у италијанском часопису Квадривио.

Она је написала укупно око 60 песама на четири језика, и то, поред српског, искључиво на романским језицима - 17 на италијанском, 7 на француском и 14 на шпанском језику. На тај начин уситнила је своје песничко дело и онемогућила да оно припадне некој од ових књижевности.

milena pavlovic barili pesnikinja slikarka

Вероватно да није ни намеравала да створи систематичан песнички опус, већ да је песме писала из унутрашње потребе, односно да би изразила тренутна осећања, због чега су јој звучност и колорит језика на којима је писала били значајнији од сложености значења, семантичких игара, или експеримената у језику.

Ритам и мелодија ових стихова граде једноличан, љуљушкав ток, а песничке слике се спајају као код симболиста - не толико на основу уобичајене употребе речи и логике колико према њиховој психолошкој резонанци и личним аналогијама.

Удала се за Роберта Томаса Госелина из Чикага 1943. године.

Милена Павловић Барили је умрла 6. марта 1945. године у Њујорку. По званичним извештајима од компликованих последица пада са коња и њеног крхког здравља, највероватније од срчаног удара. Њена урна сахрањена је у Риму, где су сахрањени и њени родитељи.



Добро дошли на Поезију суштине, сајт за књижевност, а пре свега поезију. На овом сајту можете читати најлепшу поезију добро познатих песника, али и оних за које до сада, можда, нисте знали.

Најновије на Поезији суштине

poezija sustine na fejsbuku

Најлепша љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена. Много добрих и познатих великих песника. Прелепа српска љубавна поезија

Српска родољубива поезија

Најлепша и најбоља српска родољубива поезија. Родољубива поезија великих познатих песника.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштине Поезија суштине | Сва права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива сајтаАрхива сајта