slike pesnika

Милан Ненадић



Биографија

milan nenadic pesme poezija biografija stihovi
Милан Ненадић је рођен 30. септембра 1947. године у Грковцима, код (Босанског) Грахова. Студирао је југословенске књижевности и савремени српско-хрватски језик на Филозофском факултету у Сарајеву. Од 1974. године живео је у Београду, од 1984. у Зрењанину, а од 1998. у Новом Саду. Осим поезије писао је књижевну критику, есеје и бавио се превођрњем..

Објавио је књиге песама: „Стефанос“, „Нови Стефанос“, „Општи одар“, „Усамљена историја“, „Осветна маска“, „Песме“, „Књига четвоприце“, „Општи одар и друге песме“, „Вриснула је мајка“ (песме са Илеаном Урсу), „Почињем да бирам“, „Изабране песме“ (избор и предговор Никола Кољевић), „Дрхтање у води“, „Венац за Гаврила“, „Уточиште“, „Венац за Гаврила (библиофилско издање), „Угрушак“, „Општи одар и нове песме“, „Суви печат“, „Ноћна слика“, „Дивљи Бог Балкана“.

milan nenadic pesnik

Добитник је Печата вароши сремскокарловачке, „Дучићеве награде“, награде Удружења Књижевника Србије, „Милан Ракић“, почасне награде БИГЗ-а, награде Универзитетске ријечи за књигу године, „Змајеве награде“, „Кочићевог пера“, награде „Бранко Ћопић“, Српске академије наука и уметности за препев поезије Михаја Еминескуа на српски, годишње награде Савеза књижевника, награде „Лаза Костић“, „Кондира Косовске девојке“, „Милице Стојадиновић Српкиње“, „Видовданских песничких сусрета“ и повеље „Песник сведок времена“.

Милан Ненадић је трагично страдао 7. марта 2021. године у породичној кући у Петроварадину заједно са својом супругом Илеаном Урсу Ненадић, песникињом и преводиоцем с румунског и на румунски језик. Узок трагедије је цурење плина од којег се брачни пар угушио.

„Поезија није дала и неће дати да се угаси ватра на огњишту. Из искуства знам да у најпресуднијем тренутку нешто значи песничка реч. Ако ни због чега другог, значи због тога што се увек због речи могла изгубити глава. Због песничке речи. Да, због ње. Само подсећам на Андрићеву опомену да би наши и сви отуђени властодржци, углавном тирани а вазали, упаковани у листер одела демократије, требало да пажљивије читају песничке опомене савременика, тако би најлакше схватили шта им мисли народ и шта им је чинити.“ – Милан Ненадић.



Добро дошли на Поезију суштине, сајт за књижевност, а пре свега поезију. На овом сајту можете читати најлепшу поезију добро познатих песника, али и оних за које до сада, можда, нисте знали.

Најновије на Поезији суштине

poezija sustine na fejsbuku

Најлепша љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена. Много добрих и познатих великих песника. Прелепа српска љубавна поезија

Српска родољубива поезија

Најлепша и најбоља српска родољубива поезија. Родољубива поезија великих познатих песника.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштине Поезија суштине | Сва права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива сајтаАрхива сајта