slike pesnika

Милан Комненић



Биографија

milan komnenic pesma biografija stihovi poezija

Милан Комненић рођен је 8. новембра 1940. године у Пилатовцима, код Билеће у Црној Гори. Био је српски песник, преводилац и есејиста. Дипломирао је на Филолошком факултету у Београду.

Милан Комненић спада у ону групу писаца који из књиге у књигу теже ка новинама и оригиналности. Уређивао је књижевне часописе Видици, Дело и Relation, а радио је и као уредник у издавачкој кући Просвета. Преводио је с италијанског, француског, шпанског и немачког језика. Његове прве песме теже да обнове неправедно занемарену прошлост, док се касније Милан Комненић окреће антипоезији. Велики број песама је остварио по начелима критичког неореализма.

milan komnenic pesnik

Осамдесетих година био је уредник гласовите Просветине едиције Еротикон. Сâм Комненић се окушао у еротографији збирком Мамуза за њене сапи, (1980), али му је много боље ишла литература крви и тла која је осамдесетих постала улазница за високу политику. Комненић је домаћу књижевну продукцију обогатио насловима као што су: Косовски полом (1988), Изгон (1989), Опела на јамама (1989).

Један је од парадигматичних песника националистичког дискурса декапитације (обезглављења, одсецања главе) којим је оперисао како у поезији тако и у политици. Митеме одсечених глава, те кастрирања сваке врсте, одсецања руку, ногу, клања и деструкције тела као деривати овог дискурса, обележили су Комненићево певање и мишљење. Уврштен је у више националних антологија, као што је Косово 1389-1989 (1989) Алека Вукадиновића, где је објављена Комненићева песма Боца Ђорђа Мартиновића (У распеће је прерасла боца/скршена у утроби страдаоца), или Косово - Света српска земља (1999) Иве Мунћана у коју је уврштена Комненићева песма Суседи (Насрћу, кидишу, разврћу/отимљу/харају, потиру, згарају, секу/гробове заоравају).

Поезија и есеји Милана Комненића преведени су на много језика (француски, италијански, енглески, руски, словачки, мађарски, румунски, пољски, словеначки и македонски). Добитник је књижевних награда Младост, Исидора Секулић и Милан Ракић.

Милан Комненић је преминуо 24. јула 2015. године у Београду.


Добро дошли на Поезију суштине, сајт за књижевност, а пре свега поезију. На овом сајту можете читати најлепшу поезију добро познатих песника, али и оних за које до сада, можда, нисте знали.

Најновије на Поезији суштине

poezija sustine na fejsbuku

Најлепша љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена. Много добрих и познатих великих песника. Прелепа српска љубавна поезија

Српска родољубива поезија

Најлепша и најбоља српска родољубива поезија. Родољубива поезија великих познатих песника.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштине Поезија суштине | Сва права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива сајтаАрхива сајта