slike pesnika

Хорхе Луис БорхесБиографија

horhe luis borhes pesme biografija poezija
Хорхе Луис Борхес био је аргентински писац и један од најутицајнијих књижевника XX века. Пресудно је обележио хиспаноамеричку литературу и значајно утицао на светске књижевне токове. Најпознатији је по својим кратким причама. Борхес је такође био и песник и књижевни критичар.

Борхес је рођен у Буенос Ајресу 24. августа 1899. године. Његов отац, Хорхе Гуилермо Борхес, био је адвокат и учитељ психологије, који је такође имао литерарне тежње. Покушао је постати писац, али у томе није успео. Борхес је једном приликом изјавио: Написао је неке врло добре сонете. Борхесова мајка, Леонора Акеведо Суарез, од свог је мужа научила енглески и радила је као преводилац.

hoehe luis borhes argentinski pesnik

Породица његовог оца делом је била шпанског и португалског, а делом енглеског порекла. У његовој се кући говорило и шпански и енглески, тако да је од најранијих дана детињства Борхес био билингвиста. Одрастао је у приградској четврти Палермо, у великој кући са још већом библиотеком. Његово пуно име је Хорхе Франциско Исидоро Луис Борхес Акеведо, али следећи аргентинске обичаје, никада га није користио.

Борхесов отац умире 1938. године, што је за њега био велики ударац, јер су били посебно блиски. На Нову 1939.годину, Борхес задобија тешку повреду главе у несрећи, Док се опорављао од несреће, почиње писати стилом по којем је постао познат широм света. Године 1941. појављује се његова прва збирка кратких прича, Врт разгранатих стаза. Иако добро прихваћена није освојила награде нити је задобила признања која су многи предвиђали.

Борхесова међународна слава датира из раних шездесетих година двадесетог века. Он 1961. године прима Formentor Prize коју дели са тада већ славним Семјуелом Бекетом.. Бекет је био добро познат и цењен у енглеском говорном подручју, где је Борхес у то време био непознат и непреведен. Али тада људи постају знатижељни ко је та особа која је поделила награду с Бекетом. Његови су радови први пут преведени на енглески 1962. године. Уз кратке приче, по којима је и најпознатији, Борхес је такође писао поезију, есеје, неколико сценарија и много књижевне критике, предговоре и поговоре. Уређивао је и бројне антологије и преводио је с енглеског, француског и њемачког на шпански језик. Његово слепило које се појавило у одраслом добу, снажно је утицало на његов каснији рад.

На Борхеса је највише утицао модернистички стил писања, посебно симболизам. Као Владимир Набоков и Џемс Џојс, комбиновао је интересе за своју родну земљу са ширим интересима. С њима је такођер делио вишејезичност и разиграност језика, али док су Набоков и Џојс ишли према све већим и комплекснијим делима како су постајали старији, Борхес је остао минијатуриста. Такође, Борхесов рад се кретао даље од онога што је он називао "бароком". Стил каснијих Борхесових дела је више натуралистички и транспарентан него у његовим ранијим делима. Многе се од његових најпознатијих прича баве природом времена, бескрајем, огледалима према којима велик број његових прича изражава готово страх, лавиринтима, стварношћу и идентитетом. Нагласак великог броја прича је на фантастичној радњи, попут књиге која садржи све могуће варијације текста у књигама са 410 страница (Вавилонска књижница), место на коме се секу сви правци у свемиру (Алеф) и година у којој време мирује, а дата је човеку пре него што ће на њега пуцати стрељачки вод (Тајно чудо). Врло често, Борхес је мешао стварне чињенице са фикцијом.

Хорхе Луис Борхес умро је 14. јуна 1986. године у Женеви.


Добро дошли на Поезију суштине, сајт за књижевност, а пре свега поезију. На овом сајту можете читати најлепшу поезију добро познатих песника, али и оних за које до сада, можда, нисте знали.

Најновије на Поезији суштине

poezija sustine na fejsbuku

Најлепша љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена. Много добрих и познатих великих песника. Прелепа српска љубавна поезија

Српска родољубива поезија

Најлепша и најбоља српска родољубива поезија. Родољубива поезија великих познатих песника.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштине Поезија суштине | Сва права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива сајтаАрхива сајта