slike pesnika

Хајнрих Хајне



Биографија

hajnrih hajne pesme biografija poezija
Хајнрих Хајне рођен је 13. децембара 1797. године у Дизелдорфу. Био је један од значајнијих немачких песника у периоду прелаза од романтизма ка реализму и новинара 19. века.

Писао је песме, приповетке и есеје. Био је песник широке популарности са мноштвом ученика и имитатора свугде у Европи. Његова најпознатија остварења су: поетска збирка „Књига песама“, „Флорентинске ноћи“, „Немачка – једна зимска прича“. Такође је објавио и збирку песама „Лирски интермецо“ и дело „Романсеро“ (1851). Спада у ред најзначајнијих европских романтичара.

hajnrih hajne nemacki pesnik

Хајне је први немачки песник који престаје да пише по строгим правилима класицизма. Са њим се завршава стара и почиње нова немачка школа. Хајне ствара преокрет у лирици. Био је велики бунтовник и контрадикторан. Мотиве је тражио у народној традицији. Једно од најпознатијих Хајнеових дела свакако је песма „Лорелај“ која је заснована на старој германској легенди.

Имао је веома трагичан живот јер је веома рано оболео. Провео је осам година у кревету.

Хајнрих Хајне је умро 17. фебруара 1856. године у Паризу.


Добро дошли на Поезију суштине, сајт за књижевност, а пре свега поезију. На овом сајту можете читати најлепшу поезију добро познатих песника, али и оних за које до сада, можда, нисте знали.

Најновије на Поезији суштине

poezija sustine na fejsbuku

Најлепша љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена. Много добрих и познатих великих песника. Прелепа српска љубавна поезија

Српска родољубива поезија

Најлепша и најбоља српска родољубива поезија. Родољубива поезија великих познатих песника.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштине Поезија суштине | Сва права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива сајтаАрхива сајта