slike pesnika

Гинтер Грас



Биографија

ginter gras biografija nemacka poezija
Гинтер Грас је рођен 16. октобра 1927. године у Источној Пруској. Одрастао је у Гдањску у једноставној породици. Као дечак помагао је приликом служења литургије, а био је и члан Хитлерове омладине (Hitler Jugend). У магазину ХЈ - Хитлер југенда објављује прве приче. Да би побегао из породичне стеге, како је касније говорио, добровољно се прикључује Вермахту.

Као седамнаестогодишњак регрутован је 1944. године у војне јединице СС. На крају рата завршио је у америчком ратном затвору. Након рата почиње да учи занат каменоресца, а потом уписује студије графике и вајарства у Диселдорфу. Уследио је боравак у Берлину и Паризу, као и изложбе пластике и графике..

ginter gras poezija sustine

За роман Лимени добош и животно дело, Гинтер Грас је 1999. године добио Нобелову награду за књижевност. У образложењу Нобеловог комитета стоји како на бајковит начин приказује заборављено лице историје те да ће Лимени добош остати у аналима књижевности XX века.

Политички роман Панорама немачке историје између 1848. и времена промена, изазвао је жестоку дебату око Граса, првенствено због наводног лажирања историје.

Књижевни свет 2002. године поново слави Граса. Његов роман Ход рака, који говори о потонућу Вилхелма Густлофа 1945. године и протеривању Немаца са истока, доживљава сензационалан успех. Критичари су одали признање Грасу што се прихватио рада на тако тешкој теми и хвалили су узбудљиве описе у роману.

Његова биографија Љуштећи лук такође изазива дебате у Немачкој. У тој књизи по први пут говори о свом учешћу у СС јединицама 1944. године. Критичари су довели у питање његов кредибилитет и морални интегритет.

Године 2007. Грас поново изазива контроверзе са песмом у којој критикује Израел – Оно што мора да буде речено. Не само да су га дискредитовали због стила, него је Грасу пребачено политичко незнање и антисемитизам.

У децембру 2013. године био је један од 562 потписника петиције Писци против масовног надзора. Тиме се настојало пружити отпор прислушкивању америчке тајне службе. Гинтер Грас био је цели свој живот интелектуалац спреман на полемику и веран уметности.

Гинтер Грас је умро 13. априла 2015. године у Либеку.


Добро дошли на Поезију суштине, сајт за књижевност, а пре свега поезију. На овом сајту можете читати најлепшу поезију добро познатих песника, али и оних за које до сада, можда, нисте знали.

Најновије на Поезији суштине

poezija sustine na fejsbuku

Најлепша љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена. Много добрих и познатих великих песника. Прелепа српска љубавна поезија

Српска родољубива поезија

Најлепша и најбоља српска родољубива поезија. Родољубива поезија великих познатих песника.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштине Поезија суштине | Сва права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива сајтаАрхива сајта