Latinica     Ћирилица

Textual description of firstImageUrl

Гинтер ГрасГинтер Грас је рођен 16. октобра 1927. у Источној Пруској. Одрастао је Гдањску (тадашњи Данциг) у једноставној породици. Као дечак помагао је приликом служења литургије, а био је и члан Хитлерове омладине (Hitler Jugend). У магазину ХЈ - Хитлер југенда објављује прве приче. Да би побегао из породичне стеге, како је касније говорио, добровољно се прикључује Вермахту. Као седамнаестогодишњак регрутован је 1944. у војне јединице СС-а. На крају рата завршио је у америчком ратном затвору. Након рата почиње да учи занат каменоресца, а потом уписује студије графике и вајарства у Диселдорфу. Уследио је боравак у Берлину и Паризу, као и изложбе пластике и графике..
За роман Лимени добош  и животно дело, Гинтер Грас је 1999. добио Нобелову награду за књижевност. У образложењу Нобеловог комитета стоји како на бајковит начин приказује заборављено лице историје те да ће Лимени добош  остати у аналима књижевности XX вијека.
Политички роман Панорама немачке историје између 1848. и времена промена, изазвао је жестоку дебату око Граса, првенствено због наводног лажирања историје.
Књижевни свет 2002.  поново слави Граса. Његов роман Ход рака, који говори о потоноћу Вилхелма Густлофа 1945. и протеривању Немаца са истока, доживљава сензационалан успех. Критчари су одали признање Грасу што се прихватио рада на тако тешкој теми и хвалили су узбудљиве описе у роману.
Његова биографија Љуштећи лук такође изазива дебате у Немачкој. У тој књизи по први пут говори о свом учешћу у СС јединицама 1944. Критичари су довели у питање његов кредибилитет и морални интегритет.
2007. године Грас поново изазива контроверзе са песмом у којој критикује Израел - Оно што мора да буде речено. Не само да су га дискредитовали због стила, него је Грасу пребачено политичко незнање и антисемитизам.
У децембру 2013. био је један од 562 потписника петиције Писци против масовног надзора. Тиме се настојало пружити отпор прислушкивању америчке тајне службе. Гинтер Грас био је цели свој живот интелектуалац спреман на полемику и веран уметности.
Умро је 13. априла 2015. у 88. години у Либеку.


Претходно Следеће

"Најлепша поезија је тренутак кад ниси свестан песме." то вам нуди Поезија суштине са близу 4.000 песама познатих и мање познатих светских и наших песника.

Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштинеПоезија суштине | Сва права задржана  | За свако јавно публиковање обавезни сте да наведете извор преузетог текста |  Архива овог сајтаАрхива овог сајта