slike pesnika

Федерико Гарсија Лорка



Биографија

federiko garsija lorka pesme poezija biografija
Федерико Гарсија Лорка рођен је 5. јуна 1898. године у Фуенте Вакеросу, провинција Гранада, у Шпанији. Студирао је књижевност, сликарство и музику што је све касније дошло до изражаја у његовом бављењу сценском уметношћу тј. драмом. Путовао је широм Шпаније и бележи народне напеве, али је посетио и САД, Аргентину и Кубу.. У САД је стигао у доба економске кризе па је ту земљу доживео као свет празнине и тескобе у којем нема ничег хуманог, већ је све подређено трци за новцем.

Лорка је био син имућног андалузијског земљопоседника, никад није био успешан ђак. Године 1919. одлази у Мадрид ради студирања књижевности и права где се упознаје и дружи са многим тадашњим шпанским интелектуалцима као што су Луис Буњуел и Салвадор Дали, што је имало велики утицај на њега. У Мадриду се такође упознаје са актуелним европским и светским збивањима и проблемима.

federiko garsija lorka pesnik

Крајем двадесетих година постаје депресиван понајвише због одбијања околине и пријатеља да прихвате његову хомосексуалност. Буњуел и Дали заједно раде на филму "Андалузијски пас", који је Лорка протумачио као директан напад на њега. Схвативши у чему је проблем, његови родитељи га шаљу на пут по Америци. Од 1929. до 1930. борави у САД, највише у Њујорку, а посетио је и Кубу.

Лорка се 1930. године враћа у новопроглашену Републику Шпанију. На позив свог професора, социјалисте Де ла Риоса, Лорка прихвата посао директора и уметничког аниматора студентског путујућег позоришта Ла Барака са којим је обишао све крајеве Шпаније, од најбогатијих до оних најзабаченијих. Помоћу позоришта је приказивао дела шпанске класике и спроводио је идеју о друштвеној улози позоришта.

Почео да пише стихове као петнаестогодишњи дечак. Његову поезију карактеришу три битне црте: артизам, утицај традиције и народних песама и лични, изразито страстан доживљај. Песник је веровао, у пракси спроводио, и изјављивао, чак и кроз неке песме које се могу сматрати његовом поетиком, да у градњи песме води бригу и о најмањем детаљу који обрађује. Утицај народне књижевности у Лоркиној поезији је очигледан при чему није акценат на форми већ на темама; песник настоји да кроз појмове звука, боје и покрета да душу Андалузије која је обележена знаком трагичности и примитивног духа

Иако се није активно бавио политиком, за време грађанског рата, Федерико Гарсија Лорка је био ухваћен и стрељан 19. августа 1936. године. Не зна се тачно где му је гроб.


Добро дошли на Поезију суштине, сајт за књижевност, а пре свега поезију. На овом сајту можете читати најлепшу поезију добро познатих песника, али и оних за које до сада, можда, нисте знали.

Најновије на Поезији суштине

poezija sustine na fejsbuku

Најлепша љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена. Много добрих и познатих великих песника. Прелепа српска љубавна поезија

Српска родољубива поезија

Најлепша и најбоља српска родољубива поезија. Родољубива поезија великих познатих песника.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштине Поезија суштине | Сва права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива сајтаАрхива сајта