Latinica     Ћирилица

Textual description of firstImageUrl

Душко ТрифуновићДушко Трифуновић
Рођен је 13. септембар 1933. године у Сијековцу код Брода.  Био је српски књижевник, песник и телевизијски аутор.  Није био члан секција, ни млади песник пионир. Прву песму је написао тек по повратку из војске, са 22 године. У Сарајево је дошао са 24 године и занатом бравара, али већ следеће године издаје прву књигу. Био је плодан стваралац који је створио двадесет књига поезије, четири романа и неколико драма. Сматра се заслужним за креирање нечега што је касније названо сарајевска рок школа.
На телевизији је запамћен као аутор емисија на ТВ Сарајево „Шта дјеца знају о завичају“. По избијању рата 1992. године прешао је да живи у Нови Сад где је наставио да ради за ТВ Нови Сад.
Најпознатији је постао на основу сарадње са рок саставом „Бијело дугме“. До тог момента је било незамисливо да познат и афирмисан песник сарађује са рок бендом. Из те сарадње су се изродили хитови као што су „Има нека тајна веза“, „Шта би дао да си на мом мјесту“, „Главо луда“ и тако даље. Сем тога, писао је текстове и за „Индексе“, Тешку индустрију, Неду Украден, Здравка Чолића, Арсена Дедића а последње познато естрадно име са којим је радио је био Жељко Јоксимовић (песма „Има нешто“). Укупно је око 300 његових песама компоновано и снимљено, а свега 3 песме у животу је написао на музику.
Умро је 28. јануара 2006. године у Новим Саду.  Према сопственој жељи сахрањен је у Сремским Карловцима, 30. јануара 2006. године.

За свој рад је добио следеће награде:
„Бранкова награда“
„Шестоаприлска награда“ града Сарајева
Савезна награда за бригу о деци
Награда „Искре културе Војводине“
Инстелова награда
Златни кључић
Микина чаша 2005


Најбољи песници с најлепшом и најчитанијом љубавном и родољубивом поезијом, српских, руских. балканских и осталих светских песника.

Copyright © 2012 - Поезија суштине | Сва права задржана  | За свако јавно публиковање обавезни сте да наведете извор преузетог текста |  Архива овог сајта