slike pesnika

Душан Радовић



Биографија

Душан Радовић, српски писац скоро да је познатији под именом Душко Радовић, рођен је 29. новембра 1922. године у Нишу. Био је песник, новинар, афористичар и ТВ уредник. Био је главни уредник „Пионирских новина“, уредник Програма за децу Радио Београда, уредник Програма за децу Телевизије Београд, уредник листа „Полетарац“, новинар „Борбе" и (од 1975. године) уредник Студија Б.

Најширој публици је познат по афоризмима којима је будио Београђане на таласима радија „Студио Б“, који су касније објављени у три књиге „Београде добро јутро”. Емисија је почела да се емитује јула 1975. године, укинута је 1982. када су одређени чланови владајуће партије окарактерисали Душкове афоризме као политичке поруке са израженом моралистичком и демагошком позадином.

dusan dusko radovic pesnik za decu pesme poezija biografija

Дела овог аутора превођена су на све значајније светске језике.

Радовић је добитник наших најугледнијих награда: Невен, Младо поколење, Награде змајевих дечјих игара, Награде Стеријиног позорја, Седмојулске награде, као и дипломе Међународне организације за дечју књижевност Ханс Кристијан Андерсен.

Као члан редакције и преводилац са француског дао је имена ликовима у стриповима Талични Том и Крцко. Неке од његових песама су постале хитови за децу у извођењу Дечјег хора "Колибри“.

Поводом 100 година од његовог рођења објављена је монографија „100 година Душка Радовића”.

Душан Радовић је преминуо 16. августа 1984. године у Београду.


Добро дошли на Поезију суштине, сајт за књижевност, а пре свега поезију. На овом сајту можете читати најлепшу поезију добро познатих песника, али и оних за које до сада, можда, нисте знали.

Најновије на Поезији суштине

poezija sustine na fejsbuku

Најлепша љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена. Много добрих и познатих великих песника. Прелепа српска љубавна поезија

Српска родољубива поезија

Најлепша и најбоља српска родољубива поезија. Родољубива поезија великих познатих песника.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштине Поезија суштине | Сва права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива сајтаАрхива сајта