Милош Црњански

 Милош Црњански 
______________________________________________________
Поезија суштине

     

Милош Црњански је рођен 26. октобра 1893. године у Чонграду, у Мађарској, у осиромашеној грађанској породици. Одрастао у Темишвару, у патријархално-родољубивој средини која ће му култ Србије и њене прошлости усадити у душу као најдражу реликвију. Основну школу завршио у српској вероисповедној школи у Темишвару. Матурирао је у темишварској гимназији код католичких фратара пијариста.

Године 1913. уписао је студије медицине у Бечу које никада неће завршити.
А 1919. у Београду се уписује на Универзитет где студира књижевност и уређује лист "Дан".

И у поезији и у животу он живи као сентиментални анархист који са тугом посматра реликвије своје младости. Осећао се тада припадником напредних друштвених снага и гласно се изјашњавао за социјализам, али његово бунтарство из тих година била је само „крвава експлозија“ неког нејасног друштвеног талога донесеног из рата.

У периоду између 1935. и 1941. ради у дипломатској служби у Берлину и Риму. По избијању Другог светског рата евакуисан је из Рима и преко Мадрида и Лисабона, августа 1941. одлази у Лондон. Као противник Тита и комунистичке идеологије остаје у Лондону и живи у емиграцији. У Југославију се вратио 1965. године.

Црњански је објавио велики број дела са разним темама и садржајима, а најпознатија су: Ламент над Београдом, Лрика Итаке (поезија) и романи: Дневник о Чарнојевићу, Сеобе, Друга књига Сеоба, Роман о Лондону.

Преминуо је 30. новембра 1977. године. у Београду.