Душко Трифуновић

Душко Трифуновић
_________________________________________________________
Поезија суштине
     
             Душко Трифуновић, 

Рођен је 13. септембар 1933. године у Сијековцу код Брода.  Био је српски књижевник, песник и телевизијски аутор.  Није био члан секција, ни млади песник пионир. Прву песму је написао тек по повратку из војске, са 22 године. У Сарајево је дошао са 24 године и занатом бравара, али већ следеће године издаје прву књигу. Био је плодан стваралац који је створио двадесет књига поезије, четири романа и неколико драма. Сматра се заслужним за креирање нечега што је касније названо сарајевска рок школа. 

На телевизији је запамћен као аутор емисија на ТВ Сарајево „Шта дјеца знају о завичају“. По избијању рата 1992. године прешао је да живи у Нови Сад где је наставио да ради за ТВ Нови Сад. 

Најпознатији је постао на основу сарадње са рок саставом „Бијело дугме“. До тог момента је било незамисливо да познат и афирмисан песник сарађује са рок бендом. Из те сарадње су се изродили хитови као што су „Има нека тајна веза“, „Шта би дао да си на мом мјесту“, „Главо луда“ и тако даље. Сем тога, писао је текстове и за „Индексе“, Тешку индустрију, Неду Украден, Здравка Чолића, Арсена Дедића а последње познато естрадно име са којим је радио је био Жељко Јоксимовић (песма „Има нешто“). Укупно је око 300 његових песама компоновано и снимљено, а свега 3 песме у животу је написао на музику. 

Умро је 28. јануар 2006. године у Новим Саду.  Према сопственој жељи сахрањен је у Сремским Карловцима, 30. јануара 2006. године. 

За свој рад је добио следеће награде: 

„Бранкова награда“ 

„Шестоаприлска награда“ града Сарајева 

Савезна награда за бригу о деци 

Награда „Искре културе Војводине“ 

Инстелова награда 

Златни кључић 

Микина чаша 2005