Бранко Ћопић

 Бранко Ћопић 
__________________________________________________________
Поезија суштине
   
             Бранко Ћопић 

Рођен је 1. јануара 1915. године у Хашанима, у Босанској Крајини. Нижу гимназију је завршио у Бихаћу а учитељску школу је похађао у Сарајеву, Бањалуци и Карловцу. Философију и педагогију студирао је у Београду. 

Бранко Ћопић спада међу најплодније писце српске савремене књижевности. Његово дело је обимно и жанровски разнолико — писао је приповетке, романе, песме, комедије, сатире, филмске сценарије, приче и песме за децу. У току свог дугог стваралачког рада, који је трајао више од пола века, створио је књижевно дело које временски и тематски обухвата велико раздобље новије историје српског народа — од периода између два светска рата до осме деценије овог века. У првом периоду стваралаштва Ћопић је приповедао о људима свог завичаја, о његовом тегобном животу притиснутом сиромаштвом и свакојаким неправдама. У другом периоду у његовом књижевном изразу дошло је до садржајног поистовећења књижевно-естетских и идејно-револуционарних циљева, када је Ћопић био овенчан славом најпопуларнијег партизанског писца, да би у трећем периоду дошло дo изражаја разочарaње у стварност социјалистицког друштва, што је потиснуло идеолошку тенденцију и интезивирало емоционалне садржаје и лирски карактер његове слике света 

Бранкова дела су превођена на енглески, немачки, француски, руски језик. Био је члан САНУ и Академије наука и уметност БиХ.

Брано Ћопић је 26. марта 1984. године извршио самоубиство скочивши са савског моста у Београду.